"I wanna rock you, baby..."

Eyvind Kang & Jessika Kenney - Azure

2023. november 30. 10:58 - TurtleKat_

ekjk-a23.jpg

Gleccserhipnózis az izlandi nepáliaktól, akik tizennegyedik századi perzsa szövegeket improvizálnak a plútóbolygón, szerelmi hegedű- és zsebharmónium-kísérettel. Csodálatos glisszandók, amik kimerevítik neked az időt, és mint egy puha pengét, beleéneklik a szívcsakrádba. Hűvösebbek és magadrahagyottabbak, mégis emelkedettebbek és kékebbek, mint eddig, igen, minden kétséget kizáróan kékebbek.

Szólj hozzá!

Spidergawd - Spidergawd VII

2023. november 29. 13:47 - wovbagger

spidergawd-vii-web-2023.jpg

Úgy látszik, hogy a Spidergawd stabilan beállt a kétévenkénti megjelenésre. Ami nem baj, mert esetükben a kiszámíthatóság eddig mindig találkozott a minőségi dalszerzéssel. Most is ez történt.

Legközelebb élőben: 2024. március 8-án Poznanban, vagy március 10-én Münchenben.

 

Szólj hozzá!

Alkaloid - Numen

2023. november 24. 08:35 - wovbagger

alkaloid23.jpg

Az Alkaloid az Obsidious mellett a másik Obscura-oldalhajtás - vagy utódbanda, ki tudja? A Numen a harmadik nagylemezük, és jóféle progresszív halálmetált játszanak, amely nyomokban tartalmaz némi jazzeskedő figurázást is. Nagyon fülelendő.

 

Szólj hozzá!

Myrkur - Spine

2023. november 23. 07:23 - wovbagger

myrkur23.jpg

Amalie Bruun új albuma nem egységesen a feketefémen alapul, mint a Mareridt, nem egekben szárnyal, mint a Folkesange, hanem Fradi-leveshez hasonlóan mindenből van benne egy kicsi. Az echte folkereknek és blackereknek ez jó eséllyel szájhúzásra, az elmélyült fülelőknek pedig mosolyra ad okot.

 

Szólj hozzá!

The Spacelords - Nectar of the Gods

2023. november 21. 07:40 - wovbagger

thespacelords23.jpg

A The Spacelords folytatja a Mindenség feltérképezését. Korábban ismeretlen fajokkal találkoztak, aktuális jelentésükben viszont változatos élelmezési problémákra igyekeznek adekvát válaszokat adni. Füleldide, ha te is nektárt kóstolnál:

 

Szólj hozzá!

David Holmes feat. Raven Violet - Blind on a Galloping Horse

2023. november 20. 11:43 - wovbagger

davidholmes23.jpg

David Holmes sokadjára visszatérő vendégünk, Raven Violet énekesnő szüleivel pedig az Unloved nevű projektjét viszi közösen. Kettejük közös munkájának eredménye egy 74 perces, film nélküli filmzenei album, a legjobb holmesi hagyományok szerint.

 

Szólj hozzá!

Morne - Engraved with Pain

2023. november 10. 16:48 - wovbagger

morne23.jpg

Az öt év után megjelent új Morne friss, mint egy kora reggeli arcraesés. Zenéjük továbbra is a post-metal és a sludge tökéletes keresztezése, és hasonló mély nyomokat hagy a hallgatóban, mint a To the Night Unknown.

 

Szólj hozzá!

Bees Made Honey in the Vein Tree - Aion

2023. november 04. 17:25 - wovbagger

bees23.jpg

Érdekes képződmény a Bees Made Honey in the Vein Tree: annyi műfajt és szubzsánert kevernek egymással, hogy már maga a törekvés is megsüvegelni való. Mert ha feldobom, psziho sztóner, de ha leesik, akkor post-metal, drone, vagy éppen doom metal. A végeredmény nyolcvan percnyi csillagködbe néző mélázás, ami helyenként egy törzsiesebb Toolt juttat az eszembe.

 

Szólj hozzá!

ТДК - Nemesta

2023. november 03. 10:09 - wovbagger

tdk23.png

A találékony proggerségtől a kontrollált káoszig terjed a bolgár TДК zenei palettája, és ebbe a jazz rocktól kezdve a Mr. Bungle-szerű agyament megoldásokig és az ide-oda biggyesztett elektronikáig szinte minden belefér. A végeredmény mégis élvezhető, sőt néhol szinte hallgattatja magát - de ne felejtsük el, hogy mindezt saját mércével méricskélve kell érteni. Kíváncsi fülűek ide tapadjanak:

 

Szólj hozzá!

Svalbard - The Weight of the Mask

2023. november 02. 18:42 - wovbagger

svalbard23.jpg

A Svalbard negyedik albumát nyugodtan nevezhetjük a három évvel ezelőtti When I Die, Will I Get Better? ikertestvérének is. Részükről mind az intenzitás, mind pedig a zenei minőség változatlan, úgyhogy fülelésre fel!

 

Szólj hozzá!

The Keening - Little Bird

2023. október 25. 19:25 - wovbagger

thekeening23.jpg

A titkos kedvencek közé tartozó SubRosa 2019-es oszlása miatt érzett szomorúságot tavaly nagyban csökkentette a The Otolith bemutatkozó albuma (Folium Limina, 2022). Idén ősszel ismét örvendezhetünk, mert a The Keening szintén a 'Rosa utódja: a korábban az anyazenekarban gitáros-énekes posztot betöltő Rebecca Vernon egyszemélyes projektje, amely formáció is a megszüntetve-megőrizve-újragondolva tengelyen mozog. Vernon kisasszony belső zenéje sötét hangulatú, tengerentúli gótikus-folkos, de azért rokkmetálosan is megdörrenő stíluskevercs. Őszi hangulatú hegedűs remekművek, szevasztok!

 

Szólj hozzá!

Reverend Kristin Michael Hayter - SAVED!

2023. október 24. 13:31 - TurtleKat_

rkmh23s.jpg

Kazettaszalag- és szívidegcsikorgató ördögűzést celebrál csuhás Kristin Hayter (Lingua Ignota másutt). Mocskos és felemelő kísérleti miséje a lelkiüdvünkért, a mienkért, bűnösökéért szól, sötét, bánattól túlvezérelt, zörgőcsontú zongoráján kísért balladákkal, kificamodott, reményvesztett, zűrzavaros fohászokkal és krisztusvérébenmosdásra való frekventált felszólításokkal. Kitépi a szíved szerintem!

Szólj hozzá!

Ozric Tentacles - Lotus Unfolding

2023. október 23. 09:10 - wovbagger

ozric23.jpg

 "Kapcsolatunk titkos és misztikus, kicsit utópisztikus." Újra itt van az Ozric Tentacles, és új albumukat legjobban úgy jellemezhetjük, hogy "igazi, Ozricos munka". Elektronikus és pszichedelikus klattyogás és puttyogás, megfűszerezve világzenés és/vagy rockos mometumokkal, ahogyan csak ők tudják. Nagyon karaj. Korábban.

 

Szólj hozzá!

The Shadow Ring - City Lights & Put The Music In Its Coffin (2023 Reissue)

2023. október 20. 14:24 - TurtleKat_

shadow-ring-1440x1123_1.jpg

A hetekben ismertem meg Graham Lambkin korai zenekarát, de mintha mindig is ismertem volna. Olyan DIY kísérleti lo-fi punk/zaj/spoken-word/kollázs-folk ez, mintha a Dead C megette volna Captain Beefheartot, aki megette az angol free improv szcénát Derek Bailey-stül és az összes délbrit sulizenekart. Dühös, deprimáló, katatón és végzetesen vicces. Jelen pillanatban élek-halok az első két lemezük újrakiadásaiért (a Blank Forms Edition jóvoltából): kopácsolásaikért, lehangolt gitárjaikért, kántálásaikért és dünnyögéseikért, a váratlan káziószintinyomkodásokért, ezért az aritmiás, kicsiszolt, és mégis atomspontán szürreáliáért. Rakjatok hozzá tüzet a lakásban, remetetestvéreim, és harapjátok a krómbojlert!

Tovább
Szólj hozzá!

Fat Earthers - Bored

2023. október 16. 17:45 - jószívvel.

a0463374825_10.jpg

Az egyik kedvenc brit punkbandám tavaly megjelent első nagylemeze (a kislemezeik is itt vannak valahol, rájuk keresel) akkora mocskos móka és kacagás, hogy abba Boris Johnson és Theresa May remélhetőleg egyszer belehalnak. Figyeled a tűpontos szociológiai mélyfúrásként értelmezhető dalszövegek kreténsége mögött húzódó vaskos igazságot, transzban bólogatsz a nevetségesen kúl basszustémákra, a legjobb helyeken elszabaduló őrületes riffeldétől kirúgod a sört más emberek kezéből. Noha a kelleténél talán hangsúlyosabb a Viagra Boys és a Sleaford Mods hatása, de ettől még ez egy hibátlan cumó, amit tényleg öröm hallgatni.   

Szólj hozzá!

Cold Dew - Yuyu 欲欲

2023. október 16. 17:25 - jószívvel.

a3572554736_10.jpg

Könnyed, andalgós, gyönyörűen negédes '70-es és '80-as évekbeli tajvani-kínai koktélbár-slágerek mosódnak pszichedelikus gitárszólókba, heveny riffelgetésbe, avantgárd megmenésbe és elszállt jamelésekbe. Ha vágjátok, hogy a hibázni képtelen WV Sorcerer kiadó miben utazik, akkor már képben is vagytok. Ha nem, akkor majd megoldjátok valahogy. Az utolsó szám lenyűgöző. 

  

Szólj hozzá!

Red Dons - Generations EP & East / West Collection

2023. október 16. 17:06 - jószívvel.

a2604247493_10.jpg

A Red Dons kurva régóta a mindenem. Nemrég szerencsére feltámadtak, a Generations pedig olyan, amilyennek lennie kell. Akit nem kapnak el a Red Dons embertelenül sodró és felemelő dallamai és az a fékezhetetlen peace-punkos hevület, ami most is ömlik és árad, azok nagyot tévednek. Ez a négy új szám megváltja a világomat, újra és újra, remélem más is lesz így. 

Tovább
Szólj hozzá!

Dead Pioneers - Dead Pioneers

2023. október 16. 16:50 - jószívvel.

a2527826895_10.jpg

Az egyik legfaszább lemez, amit idén hallottam. Felesleges itt és most süketelni az amerikai őslakosokat ért eszelős mértékű emberi ocsmányságról, már csak azért is, mert valószínűleg a Dead Pioneers zseniális frontembere lenne az első, aki picsán rúgna érte. Irgalmatlan súlyú igazságokat mond ki a faszi, nem is akárhogy. Brutálisan őszinte, kitárulkozó, dühös és kiábrándult és mégis - a maga cinikus módján - kurvára vicces spoken word előadása simán felér a műfaj legjobbjaihoz, nyomot hagy. Ja, amúgy közben szól zene is, méghozzá jó. A This is Not a Political Song mi az isten már. 

1 komment
süti beállítások módosítása