"I wanna rock you, baby..."

The Underground Youth - Falling

2021. október 18. 18:53 - wovbagger

the_underground_youth_the_falling.jpg

A manchesteri-berlini The Underground Youth zenéje olyan, mintha Nick Cave a következő heti koncertre készülődve a tükör előtt pszichedelikus folkot és gótikus country bluest játszana erősen akusztikus formában. A banda a tizedik, Falling című lemezével hazánkban is fellép 2021. október 28-án, a Robotban.

 

Szólj hozzá!

Marissa Nadler - Instead of Dreaming

2021. október 17. 10:09 - wovbagger

mrssndlr21.jpg

Álmodozás helyett ezen a hűvös vasárnapon inkább hallgasd meg Marissa feldolgozáslemezét, amelyen olyan előadók dalait formálta a saját hangjára, mint pl. Bob Dylan, Townes Van Zandt, Metallica, Simon & Garfunkel, King Crimson. A következő sorlemeze pedig október 29-én fog megjelenni.

 

Szólj hozzá!

Lords of the Opium Church - Lords of the Opium Church

2021. október 13. 21:30 - wovbagger

lotoc21.jpg

A kanadai Lords of the Opium Church zenéje olyan, mintha keresztezték volna egymással a korai Red Fanget az Alabama Thunderpussyval. Vagy röviden: sztóner rákenró, amibe belecsempésztek egy kis hetvenes évekbeli hard rockot is. A szürke októberi időben ez az, ami magához téríti a zenerajongót. Azonnali füleldoda:

 

Szólj hozzá!

Electric Cult - The First Rite (EP)

2021. október 13. 21:18 - wovbagger

lrtrcc21.jpg

A mexikói Electric Cult azt a zenét játssza, amiért anno mindannyian megszerettük az Electric Wizardot - és amit mindenki visszasír, ha eszébe jut a brit banda. Zsíros riffekbe csomagolt undokságok rövid 25 percben, amit stoner doomnak, sludge doomnak, vagy egyszerűen csak stoner metalnak cimkézhetünk. Vegyétek vigyétek, mátkapár!

 

Szólj hozzá!

Dishpit - Dipshit

2021. október 10. 19:27 - jószívvel.

a0808616503_10.jpg

Ez itt a kanadai Dishpit első lemeze, márciusban jelent meg, azóta halogatom ezt a bejegyzést. Megvettem, és nem voltam biztos benne, hogy méltók vagytok rá. Bocs. Elgyengültem, szóval íme. Olyan, mintha a Breeders, a Pixies, a Come, a Nirvana és a Shellac együtt menetelne a nők jogaiért. Apropó Shellac, a lemez lenyűgöző hangzásáért Steve Albini felel. Szellős, de mégis húzós, puffogó-slattyogó, hullámzó-lüktető, szemetes, nyers grunge-utóérzés, némi zajrockkal és vastag riot grrrl felhangokkal. Mintha a kibaszott '90-es évekből bömbölne, de mégsem. Elképesztő gitártémák, melankolikus és megüvöltő csajvokál, szögletes dobolás, dörgő basszus, kurva nagy őnmegvalósítás, emlékezetes dallamok, fantasztikus dalok (némelyik lehetne sláger is), cinizmus és szarkazmus és punk és őszinteség. Lenyűgöző munka, ami ha 30 évvel ezelőtt jelenik meg, akkor már szobra lenne.

Tovább
Szólj hozzá!

G36 vs JK Flesh - Disintegration Dubs

2021. október 10. 18:39 - jószívvel.

a0902189604_10.jpg

Az év egyik legnagyobb büntetése. Ezekkel a tagokkal mondjuk más nagyon nem is lehetne: Kevin Martin őszentsége (The Bug) és Goh Nakada (Gorgonn) indusztriális dub-techno duója, valamint ugye a mindenható Justin Broadrick. Csontok aprózódása lassított felvételen. Épületek dőlnek össze. Halántékok rezegnek, sűrűsödik a vér, gerincvelő porzik szét az ujjaid között. Éjsötét klubok verejtéktől ragadós táncparkettjén rugdosod odébb a szarrá roncsolt holtesteket. A lemez felénél illene szünetet tartani, mert ezt átlagember nem bírja elhordozni a vállán. Zseniális, maradandó, örök és egy percig nem ismer kíméletet. 

Akinek nincs meg a G36 korábbi két anyaga, az most talán örül:     

Tovább
Szólj hozzá!

Groza - The Redemptive End

2021. október 09. 15:39 - wovbagger

groza21.jpg

Régen volt feketeség, így következzen egy bajor banda. A Groza nagyjából tök ismeretlen előadó, és biztos, hogy ezerszer meghallgaták az Mgła lemezeit. Egy kritika úgy fogalmazott, hogy "a Groza az átlagember Mgła-ja, ami ugyanazokat a zenei paneleket variálja, mint a lengyel banda, csak rövidebb és ütősebb változatban". Egyszóval: a The Redemptive End dallamos feketefémet hordoz magában, nagyjából negyven percnyi hosszan.

 

Szólj hozzá!

Moon Coven - Slumber Wood

2021. október 08. 07:35 - wovbagger

mooncoven21.jpg

Sabbathista stoner doom, megtolva némi fuzzal, és az egész pszichedelizálva - röviden ennyi a Moon Coven muzsikájának lényege. Már látom is, hogy a tükör előtt mindenki tetőtől talpig feketébe öltözve a lassú fejhimbálást csapatja.

 

Szólj hozzá!

Grief Collector - En Delirium

2021. október 08. 07:25 - wovbagger

griefcollector21.jpg

A Grief Collectort korábbi Candlemass- és Solitude Aeternus-tagok alapították, ennek megfelelően mindenki vágja, hogy a banda a doomszter ligában játszik. A dalokból kiérzek egy kis Alice In Chainst is, ami pláne nem baj. A veszteségekről és bánatról szóló dalokkal teli En Delirium az idei doom albumok egyik nagyszerű darabja. Csekira:

 

Szólj hozzá!

Drott - Orcus

2021. október 03. 17:38 - wovbagger

drott21.jpg

A Drott Arve Isdal (Enslaved), Ivar Thormodsæter (Ulver) és Matias Monsen bergeni lakosok közös zenei projektje. A tíz szerzeményből álló nagylemezen könnyedén proggerkedő, hangulatában melankolikus rockzene hallható, a dalok emellett őrzik az újra rátalálás frissességét. Nagy jóság.

 

Szólj hozzá!

LLNN - Unmaker

2021. október 02. 13:14 - wovbagger

llnn21.jpg

Három és fél évvel a Deads után megérkezett az LLN új nagylemeze. Zeneileg nem változtak, továbbra is a post-metalt és a sludge-ot keverik egymással, méghozzá igen csak frankó módon. A korábbiakhoz hasonlóan a hanganyag a Bandcamp oldalukon most is becsületkasszás.

 

Szólj hozzá!

Pop. 1280 - Museum on the Horizon

2021. október 01. 16:19 - jószívvel.

a3380381675_10.jpg

Már a Way Station sem az a Pop. 1280 volt, ami régen, ez pedig végképp nem az. Valamiféle indusztriális-szintis, '80-as évekbe menekülő post-punk és darkwave és electropop és coldwave és ilyesmi hatásokat halmozó cucc, ami többnyire egész faszán működik, annak ellenére, hogy senki nem gondolhatja komolyan, hogy ez bármilyen szinten érdekes.    

Szólj hozzá!

A Pale Horse Named Death - Infernum in Terra

2021. szeptember 29. 19:48 - wovbagger

plhrsnm21.jpgKét klassz korong után a két és fél évvel ezelőtti When the World Becomes Undone rendesen elment mellettem. Unalmasnak és ingerszegénynek éreztem, így pár hallgatás után kikerült a lejátszómból. Az új nagylemezt még nem volt időm végigfülelni, de remélem, hogy inkább az első két A Pale Horse albumra hajaz. Kiderül.

 

Szólj hozzá!

Planet of the 8s - Lagrange Point Vol. 1

2021. szeptember 29. 19:23 - wovbagger

lagrange_point_album.jpg

Két évvel a Tourist Season után új EP-vel jelentkezett az ósztrál Planet of the 8's, és továbbra is a beláthatatlan, ám életveszélyes Outback muzsikáját nyomja. Végtelen terek, por, hőség, és vakítóan kék felhőtlen égbolt tükröződik dalaikban, így nem kell sokat agyalni rajta, hogy ez sivatagi rock. Ráadásul vendégdanászok is hallhatók a szerzeményekben: King Carrot a Death by Carrotból, Diesel Doleman a Duneeaterből, valamint Georgie Kosson a Kitchen Witchből. Szuperjóság.

 

Szólj hozzá!

Wolves in Haze - Chaos Reigns

2021. szeptember 29. 18:53 - wovbagger

wlvshz21.jpg

A göteborgi Wolves in Haze rendesen kimaxolta a "heti évlemeze" kategóriát: öndefiníciójuk szerint zenéjük nem más, mint "halálmetálba mártott kicseszett roll". Tény, hogy deathrock elemeket is felvonultató sludge muzsikájuk néha a thrash legszebb napjait felidéző sebességre is képes rákapcsolni, megsokszorozva ezzel átütő erejét. A riffek őrölnek, a dobtémák fejrázásra csábítanak, az énekes elmehetne üvöltörzsőrmesternek is, az összkép így kritikus tömegnyi súllyal rendelkezik. Adj nekik egy fülelésnyi esélyt, és csak a hallójárataid fogják megbánni.

 

Szólj hozzá!

Dead End Thoughts - Feel No Pain

2021. szeptember 28. 21:35 - jószívvel.

a0525854270_10.jpg

Judd Madden tavalyi, dicsőségesen deprimáló gecisége a lehető legszennyesebb ünnepe minden egyes gonosz, kegyetlen, szétkábózott, megborult, elszállt és kártékony riffnek, ami a Sátán szétrepedve kacsintó fosójából valaha kiömlött. Improvizatív, ösztönös, kiszámíthatalan zsigeri kíméletlenséggel őröl, őszintén. Bámulatosan éjsötét gyászmenet ez az emberiség tökig érő ocsmányságában, letaglóz a szentséges nihil, a mindenkori remény minden égbekiáltóan dúvad pengetéssel és harákoló gurgulázással mélyebbre zuhan a szuicid transzban felperzselt egzisztenciád hűlt helyén tátongó végtelen pöcegödörben, a szarszagú füved utolsó morzsái százezerfokon égve sikálják le a torkodon akadt utolsó szép szavakat, csak a néma dülöngélés és a kibaszottul monoton lassú fejrázás maradt. Retekhangosan, izomból, kiábrándultan és befolyásolva illik hallgatni. Akárcsak az előző remeke, ez is ingyen van, ami nonszensz.           

Szólj hozzá!

Pist Idiots - Idiocracy

2021. szeptember 25. 11:40 - jószívvel.

a4135893362_10.jpg

Ausztrália csodálatos punk ifjai nemrég megszülték első nagylemezüket, amire én a két kitűnő kislemezük után kurvára vártam is. Nyers melódiák, részeg étosz, munkásromantika érzésből, őszinte feszültség és melankólia, némi szívmelengető pogó, nagybetűs hangulat. Így írsz dalokat.  

Tovább
Szólj hozzá!

Yagya - Always Maybe Tomorrow

2021. szeptember 19. 18:22 - jószívvel.

a2283762296_10.jpg

Négy új szám, mindegyiktől vibrálsz és lüktetsz, kívül-belül, ahogy azt el is várod ettől a jó izlandi mesterembertől.

Gyönyörű, szerető, békés és mély mozgásban vagy a világgal. 

1 komment

Konstrukt & Ken Vandermark - Kozmik Bazaar

2021. szeptember 16. 09:19 - wovbagger

knstrkt19.png

A Konstrukt török free/avantgarde jazz különítmény, Ken Vandermark pedig nem ismeretlen a blogolvasók számára. Két évvel ezelőtti közös albumuk a várakozásoknak megfelelően improvizatív, határokon átmerészkedő jazz muzsikát tartalmaz, amihez érdemes egy nagy levegőt venni, mielőtt belemerülsz. Utána viszont örömködve fogod észrevenni, hogy légszaxofonozol. Megajóság.

 

Szólj hozzá!

Hail Spirit Noir - Mannequins

2021. szeptember 16. 08:58 - wovbagger

hsnmnnq21.jpg

A hetvenes-nyolcvanas évek imádatára figyelmeztet az új Hail Spirit Noir album borítója, és a sejtést csak igazolja a hanganyag. Sötét hullámok és szintihegyek állják útját a hallgatónak, feketefémnek pedig nyoma sincs a szerzeményekben. A kellemes hangulatfestésen túl majdnem beleestem a "régen minden jobb volt" csapdájába, mikor is észrevettem, hogy a Mannequins filmzenét tartalmaz. Tessék ezzel a tudattal fülelni - akinek tetszett a tavalyi Ulver korong, vagy imádja a hasonszőrű zenéket, az nem fog csalódni.

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása