"I wanna rock you, baby..."

Nun Gun - Mondo Decay

2021. február 23. 12:43 - jószívvel.

a4007744240_10.png

A '60-as, '70-es és '80-as évekbeli olasz Mondo-horrorok zenéje kurva jó. Sötét, dögös, fülbemászó cuccok. Ott van például Roberto Donati Cannibal Feroxának zenéje, amit az Algiers fele, Lee Tesche és Ryan Mahan, valamint az első Nun Gun-lemezüket erősen megihlető fotóművész kollaboránsuk, Brad Feuerhelm egyszer véletlenül lelassítva hallgatták végig. Az amúgy is fasza lemez sokkal ijesztőbb volt így, és nagyjából itt kezdődött az egész.

A simán zseniális Mondo Decayen Tesche és Mahan felforgatják a nehezen értékelhető, kifejezetten tahó szemszögből készült, szó szerint kizsákmányoló filmek zenéjét, újragondolva azok témáit, fordulatait, hangszerelésüket, csak hogy bemossanak egy vaskosat a hanyatló nyugati civilizációnak (érdemes csekkolni Feuerhelm athéni képeit). Mindegyik dal magában hordozza az italo-horrort idéző hangképeket, a filmekből kilopott és saját témák viszont a chopped and screwed nagyítója alatt új életre kelnek. A széthúzott, lelassított, feldarabolt és újraépített hangok torz mélysége tapintható, fülhallgatóval hallgatva elveszel a sátáni textúrák rétegeiben. A megannyi kitűnő vendégmunkás - köztük az ONO és Mark Stewart a The Pop Groupból - által megtámogatott dalok ugyan baszottul sokszínűek, a lenyűgözően anarchikus, világtemető hangulat viszont egységes. Rohadt nagy fókusz, kreativitás és stílus van itt, meg ugye zeneszerzés.

Kövér és gonosz ritmusok-ütemek esnek a felemelően sikító, hipnotikus horrortémákra, van apokalipszis-diszkó, doom-jazz (szevasztok, szexi fúvósók), pszichedelikus krautrock, morcos ambient, szintipop, minimalista elektronika, indusztriális dub és hiphop-szerűség, mind-mind felnagyított mutáns hanghullámokban úszva, tetemes mondandóval, kibaszottul menőn (kicsit talán olyan, mintha a Coil, a korai Swans, a Dalek és a Terminal Cheesecake túl sokszor nézte volna meg Jacopetti vagy a Castiglioni-tesók szarait). Eszelős dallamok, transzba hívó monotónia, becsülendően tömören kidolgozott csodás ötletek, döbbenetes atmoszféra, fantasztikus apróságok hegyei építik a lemezt, amit én nem tudok mostanság elégszer meghallgatni. Elvarázsol, megszállottá tesz.     

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csakbennhajogerendazatto.blog.hu/api/trackback/id/tr4216436546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása