"I wanna rock you, baby..."

Adverts

2013. augusztus 10. 12:24 - minden hiába

Az X-Ray Spex-hez hasonlóan az Adverts sincs túlemlegetve ha klasszikus brit punkról van szó, valahogy nem kerültek be a nagy négyek (Pistols, Clash, Buzzcocks, Damned), na jó, ötök (Stranglers) ligájába. Ez nyilván a rövidke életmű miatt is lehet (mondjuk abban a Pistols sem jeleskedett ugye), pontosabban csakis amiatt lehet, mert lemezeiket tekintve ott vannak a legnagyobbak mellett.

Akkor először az Adverts. Szerintem ők írták meg a Buzzcocks után a legszívhezszólóbb dalokat a műfaj történetében. A One Chord Wonders, a Bored Teenagers, vagy a No Time To Be 21 egyetlen kalóz punk válogatásról sem hiányozhatott – és valóban nem is hiányzott. Első lemezük maga a 33-as fordulaton pörgó slágergyűjtemény, de a Cast Of Thosands is nagyszerű a maga wave-es, romantikus hangulatával. Két ilyen lemez után szinte feleslegessé válik egy Singles Collection, de annyira mégsem: itt kapott helyet például legnagyobb slágerük, a Gary Gilmore's Eyes, ami annak idején nem került fel a bemutatkozó LP-re, hanem csak kislemezen jelent meg.
Szóval óriási dalok, totál egyedi hangzásvilág, tinédszer düh, marhára működik. Ha a brit punkszíntér egy kicsivel is jobban hagyta volna magát megtermékenyíteni az Adverts által, akkor ott is valami izgalmas dolog mehetett volna végbe, és nekem sem az lenne a vesszőparipám, hogy az amerikai punk/hardcore miért fektette két vállra a nyolcvanas évek közepe táján a másodgenerációs brit punkot.
TV Smith hangját pedig vagy szereted, vagy én nem szeretlek téged.

2424364.jpgCrossing The Red Sea With The Adverts (1978)

2435695_1.jpgCast Of Thousands (1979)

2435742.jpgThe Punk Singles Collection (1997)

Asszem ennyi, most pedig kapcsoljuk a BBC Four-t.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csakbennhajogerendazatto.blog.hu/api/trackback/id/tr215454763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IIIIIOIIIII 2013.08.12. 20:07:29

Én kurvára azt mondom, hogy az ilyen (zsigerből jövő) zenéket az énekesek adják el. Lehet akármilyen zseni a gitáros és egyéb hangszeres tag, ha gáz a vokál, az egésznek lőttek. Persze lehetne még cizellálni és csontig csupaszítani, vitázni a hangzásról stb.
Mostanában nagyon sok punk-ot postoltok és 10-ből egy ami tetszik, a maradék kilenc pont a gyenge énekesek miatt vérzik el nálam.
Ez itt történetesen jó cucc, tetszik.

IIIIIOIIIII 2013.08.12. 20:09:36

Jah, anno a Stranglers-t még a magyar rádió "2-től 5-ig: a rádió kívánságműsora" című adásokban is lehetett hallani! Hehhe.

minden hiába 2013.08.12. 23:10:25

valóban, az Adverts nagyon vokálcentrikus, itt hallható az egyik legkifejezőbb énekhang . örülök hogy tetszik.
süti beállítások módosítása