"I wanna rock you, baby..."

Peter Gabriel I-IV.

2020. május 10. 08:39 - amuzsikokhangjai

1_1.jpgPeter Gabriel I (Car)

Amikor 2016-ban elment Bowie is, meg Prince is, elgondolkodtam azon, vajon ki maradt még az a mainstream könnyűzenében, aki hasonló állócsillagként tündökölget a legnagyobbak számára elkülönített galaxisokban.

Peter Gabrielt tartom ilyennek, aki Bowie-hoz hasonlóan rengetegszer újult meg, és kb. minden, amit valaha csinált, szuperlativuszokban emlegethető. Több hangszeren játszik; együtt zenélt a legnagyobbakkal; nem egy, korábban ismeretlen zenészre ő irányította rá a reflektorfényt, vagy éppenséggel megadta a stúdiólehetőséget; kiáll jó ügyek mellett, és nem rest vállalni ideológiai meggyőződéseit sem; külsőségekben, technikában, videóklipekben is maradandót rakott le az asztalra; és ami talán kevésbé köztudott, hogy a world music elterjedéséért is ő az egyik, akit áldani vagy átkozni lehet.

2_1.jpg

Peter Gabriel II (Scratch)

A nemrég múlt hetven éves Peter Gabriel 1967-ben kezdett a Genesisben, ahol egészen 1975-ig tolta a prog rockot, amivel pont eljutottak a világsikerig, amikor is megcsömörlött a kurva zeneipartól, de mindezek mellett figurája ki is nőtte magát a bandából. Ezután lett a Genesis énekese az addigi dobos, Phil Collins, miután vagy 400 meghallgatott énekes nem volt elég jó nekik.

3.jpg

Peter Gabriel III (Melt)

Peter Gabriel pedig a búcsú után rápihent, családilag feltöltődött, majd '77-ben visszatért, és pár év alatt csinált négy lemezt, amit afféle tetralógiaként is szokás emlegetni - ha másért nem, mert egyiknek sem adott címet. Az elnevezések a lemezborítók alapján születtek meg: I = Car; II = Scratch, III = Melt, a IV = Security.
A III. és a IV. album különlegességét az adja, hogy németül is elkészültek. Stílusilag egyszerre pop és art rock, viszont a harmadikon már bebólintott a world music is. Szerintem fasza kis massza, nehezen pakolod bele skatulyákba, és úgy nagyszerű, hogy abszolút rádióbarát, és igazi slágerekkel teli. Tehát nem a semmiből robbant ki az 1986-os, minden sikert learató So, amiről kb. mindenki ismerheti őt.

Ezt az első négyest találjátok itt elszórva - a harmadikat és a negyediket dupla verzióban, mert a német nyelvű változatokat is megkapjátok. (Részemről imádom, ha németül énekelnek, bár sokak szerint ez perverzió.) Szerintem jól tette, hogy saját útra lépett, ha nem hiszed, vesd össze a ezeket az albumokat a Genesis Gabriel utáni alkotásaival.

4.jpgPeter Gabriel IV (Security) 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csakbennhajogerendazatto.blog.hu/api/trackback/id/tr1515675448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása