"I wanna rock you, baby..."

King's X - Dogman

2014. november 27. 15:28 - wovbagger

kx-d.jpg

A szaksajtó az 1980-ban alakult King's X-re a nyolcvanas évtizedben megjelent lemezei után a "heavy metal Beatlese" (egyébként teljesen értelmetlen) cimkét ragasztotta rá. Ennek alapja az volt, hogy a hard rockot játszó texasi power trio szerzeményeiben többszólamú vokálokat hallani. Három lemeznyi időbe telt, amíg a nagyközönség is megismerte a nevüket (Out of the Silent Planet 1988, Gretchen Goes to Nebraska 1989, Faith Hope Love 1990)*, majd egy, az előző munkáikhoz képest sötétebb hangulatú, cím nélküli album következett 1992-ben.

Egy tehetséges és újító szellemű banda ötödik korongja megjelenésének idején általában már stabil rajongótáborral rendelkezik, illetve ismert és elismert a neve. A King's X-nek ebből csak az elismertség adatott meg, mire ötödikként 1994 januárjában megjelent a Dogman. Zenéjük mindig is minőségi hard rock volt, elgondolkodtató szövegekkel. Itt azonban az ember azonnal felkapja a fejét az albumot indító címadó szám hallatán: vaskosak a riffek és döbbenetesen jó a hangzás. Szerencsére ez így marad a továbbiakban is, és a Kutyaember a három muzsikus szerint is a zenekar tömény esszenciáját tartalmazza. A negyedik lemez borúsabb hangvétele azért továbbra is kiérződik a dalokból, viszont nem uralkodik el az egyórás hanganyagon. Nevesítsük is a három előadót, ha már ennyit áradoztam róluk: Doug Pinnick (basszus, ének), Ty Tabor (gitár, ének), Jerry Gaskill (dobok, ének). A King's X a rockzene egyik alulértékelt csodája, a Dogman pedig az életmű talán legjobban eltalált darabja.

*van egy nulladik nagylemezük is, ami még Sneak Preview név alatt, cím nélkül jelent meg 1983-ban

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csakbennhajogerendazatto.blog.hu/api/trackback/id/tr826937765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

picidzé · http://librarian.blog.hu/ 2014.11.28. 21:16:53

A BME mellett volt egy használt lemezkereskedés, ahol az eladó / tulaj srác már személyre szabva ajánlott a törzsvendégeknek. Ő nyomta a kezembe 2002 körül a Dogmant, ami azóta is ott van a kedvencek között. Az egyetlen állandó pontként a sztoriban, a bolt elköltözött, én lediplomáztam és már nem járok lemezboltba.

Hasselhoff 2014.11.28. 21:42:36

csak nem az okt23 utcában?

picidzé · http://librarian.blog.hu/ 2014.11.28. 22:44:30

a Budafokiról kellett bemenni, de szerintem egyre gondolunk.
süti beállítások módosítása