"I wanna rock you, baby..."

Fried E/M - Modern World

2020. május 29. 19:58 - jószívvel.

a0069293113_10.jpg

Az év egyik legjobb hardcore-punk lemeze, semmilyen fogást nem találni rajta. Őszinte, ésszel van taknyosan odabaszva, gyűlöl, gyomorba térdel és simán olyan, mintha felléptek volna a Germs vagy a Black Flag előtt. Kurva nagy királyság, hogy vannak még ilyen zenekarok.  

Szólj hozzá!

Six Organs of Admittance - Sleep Tones

2020. május 29. 19:41 - jószívvel.

a0299646064_10.jpg

Ben Chasnyt ismeritek, a Six Organs of Admittance klasszikusnak számító elszállt neo-folkját ezer éve bemutattuk már, a szintén alapvető Comets of Fire lemezeiről meg ne is beszéljünk, de persze a Rangda se semmi. Mindegy, nem ez a lényeg, hanem az, hogy Chasny krónikus álmatlanságban szenved. Ez a lemez pedig a saját gyártású insomnia-ellenszere: sehova nem tartó, végtelen, alig moduláló, ciklikus hangfolyam. Egy kurva hosszú kilégzés az egész, ami pőre funkcionalitásában is baszott szép. Nem ambient, nem célja a gyönyörködtetés, de mondom, baszott szép. És működik. Lekapcsolja a fejed. Egyszer megpróbáltam sétálva hallgatni, de túl sokszor botlottam meg, ezért inkább beraktam egy Unsane-lemezt.   

Szólj hozzá!

Sanguine Relic - Leading the Miasma of Disease through the Beyond

2020. május 29. 00:20 - szivarvanylo_sunfereg


A Sanguine Relic csak 2015-ben kezdte az ipart, de a legföldalattibb feketefém-körökben ennyi idő alatt is kultikus státuszt vívott ki magának, ez a gyűjteményes kazetta például 13 és 24 ezer Ft közötti összegekért cserél gazdát a Discogson. Raw black metal a játék neve, ahol a nyers jelző a szó legszorosabb értelmében értendő. A felvételt valószínűleg egy kaputelefonhoz tartott mobillal rögzítették, papírvékony hangzás, basszus szinte semmi, reverb viszont hegyekben, legalábbis a vokálon. Az atmoszféra tehát kimaxolva, minden magára valamit is adó vámpír ezt baszatja az alkonyi kávéja mellé. Szerintem amúgy van ebben valami rendkívül költői is, a szándékosan ócska hangzás ugyanis helyenként annyira elmossa az egész "alakját", hogy tulajdonképpen már nem is black metal, ami szól, az atmoszférából azonban mégis minden kétséget kizáróan érezzük, hogy az.

Szólj hozzá!

Bismarck - Oneiromancer

2020. május 27. 19:27 - wovbagger

bsmrck20.jpg

Két évvel az Urkraft után megérkezett a Bismarck második nagylemeze. És bár a sludge doom keretei eléggé szűkre szabják egy banda mozgásterét, nekik sikerült az új albummal egy magasabb szintet megugraniuk. A nagy kérdés most már az, hogy két-három év múlva kiszakad-e belőlük a harmadik koronggal egy örök klasszis is? Hátha.

 

Szólj hozzá!

Funki Porcini ‎- Boredom Never Looked So Good

2020. május 26. 11:23 - amuzsikokhangjai

r-15002861-1585366937-1412_jpeg.jpg
James Braddell - a.k.a. Funki Porcini - zenész, filmes 1995-ben tűnt fel a Ninja Tune-nál és az egyik legmókásabb figurának számított a kollekcióban. 2010 óta saját kiadásban jelennek meg lemezei a triphop, jazz és elektronika egyvelegét felmutatva - ezekből a két hónapja megjelent lemezen sincs hiány, csak meg lett fejelve némi ambienttel is. Hiába no, öregszünk.
Élvezd az unalmat! Hallgass Funkit!

 
Szólj hozzá!

Green Carnation - Leaves of Yesteryear

2020. május 25. 19:01 - wovbagger

grncrntn20.jpg

Hosszú, másfél évtizedes kihagyás után jelent meg az új Zöld Szegfű nagylemez, ami ráadásul kicsit csalás is. A negyvenöt perces album öt dala közül az egyik egy régi saját szerzemény újraértelmezése (My Dark Reflections of Life and Death), illetve a korongot egy Sabbath-átirat (Solitude) zárja. Mindezért kárpótolja a hallgatót a nagyszerű, hetvenes években és progresszivitásban egyaránt meghempergetett doom-juk, úgyhogy már csak annyit teszek hozzá, hogy "Go Carnation!"

 

Szólj hozzá!

Beck - Guero

2020. május 24. 17:29 - wovbagger

beck_guero_cover.jpg

A tizenöt éve megjelent Guero volt az utolsó Beck album, amelyért feltétel nélkül lelkesedtem. Szó sincs róla, hogy a The Information (2006), a Modern Guilt (2008), és a Morning Phase (2014) hármasát rossznak gondolnám, de azokat már jóval kevesebbet pörgettem ennél a nagylemeznél. A Guero-ról viszont három dal is nagyon jól eltalált klipet kapott: a Girl, az E-Pro, és a lenti Hell Yes:

 

Szólj hozzá!

Big Scenic Nowhere - Vision Beyond Horizon

2020. május 24. 07:47 - wovbagger

bigscenic20.jpg

A Big Scenic Nowhere a szupergroup szónak szolgáltat igazságot. Szerintem a hajdanán ajnározott "zenei forma" szitokszóvá válásához nagyban hozzájárult az, hogy gyakran "Alkossatok remekműveket!" felkiáltással tehetséges embereket tereltek egy légtérbe, majd rájuk zárták a stúdió ajtaját. Itt viszont egymást régről ismerő, és a múltban már nem egyszer közösen zenélő arcok dobtak össze egy nagylemezt, a végeredmény így kegyetlen jó lett. Mondom a tagokat, illetve közreműködőket, és minden érthető lesz: Alain Johannes, Bill Stinson (Yawning Man), Bob Balch (Fu Manchu), Gary Arce (Yawning Man), Lisa Alley (The Well), Mario Lalli (Fatso Jetson), Nick Oliveri, Ian Graham (The Well), Per Wiberg (ex-Opeth), Tony Reed (Mos Generator). Igen, a BSN egy sivatagi hiperbrigád, és a társulat ennek megfelelően a Fu Manchu-féle punkos pörölycsapásoktól kezdve a hipnotikus-elszállt darabokig minden daltípust eltol, amit Palm Desert adott nekünk. Fincsi, mi?

 

Szólj hozzá!

High Priestess - Casting the Circle

2020. május 24. 07:18 - wovbagger

highpriestess20.jpg

Három papnő, négy laudáció az őselemekhez (föld, levegő, tűz, víz), ráadásként a végén egy, a Hajnalcsillag Fiához intézett könyörgéssel, síppal, doommal, nádi hegedű helyett gitárral. Ilyen, amikor az Angyalok Városában dúmszter lyányok celebrálnak, avagy XXI. századi mágikus-misztikus turné.

 

Szólj hozzá!

Martin Nonstatic - Apana

2020. május 23. 18:31 - amuzsikokhangjai

r-15339595-1589980974-4031_jpeg.jpg

Van ez a Martin Nonstatic művésznevű fószer, aki megbízhatóan szállítja az idm hangkollázsait egyik kedvenc kiadómnál, a lyoni Ultimae Records-nál, ahol az istálló tele hasonló ambient, újklasszikus elektronikával foglalkozó alkotókkal.

 

Az egyébként holland, de Linzben élő Martin van Rossum most is előrukkolt egy négyszámos EP-vel, ami van annyira ambient, hogy pont ne tudj rá táncra perdülni, de a bítek mégsem engedik, hogy nagyon belepunnyadj - nagyjából ilyen a komplett életműve, legalábbis 2009 óta, amióta főleg a stúdiómunkára koncentrál, nem pedig az élő fellépésekre.

Szólj hozzá!

Skalpel - Highlight

2020. május 23. 15:22 - zebrazoly

skalpel-highlight.png

Több mint húsz éve már, hogy két lengyel fiatalember – sértődöttségükben, hogy nem vették fel őket a konzira – megcsinálta a Skalpelt, de már annak is tizenöt, hogy a korszakos mestermunka első lemezük után Paszport Polityki-díjat kaptak, ami kb. a lengyel Prima Primissima. Majd jött egy hosszabb szünet, hogy aztán a tízes évek közepén visszatérjenek, de nem a korábbi recepthez (azaz régi Polish Jazz-lemezek szétcincálásához), hanem egy elektronikával nyakonöntött, élőhangszeres hangzáshoz.

A Highlight már a két és feledik kiadványuk lesz a saját kiadójukkal, és emeli a tétet: stabilan hozza azt a sejtelmes-melankolikus élményt, ami a legelejétől a sajátjuk, de ezúttal még dinamikusabb, feszesebb a végeredmény.

Szólj hozzá!

Midnite - Be Strong

2020. május 23. 13:09 - wovbagger

mdntstr05.jpg

Midnite-ról először azt hittem, hogy egyetlen ember, aztán kiderült, hogy egy Amerikai Virgin-szigeteki előadó. Két-három éve ismertem meg őket, és elég termékenyek, harminc év alatt ugyanis majdnem negyven albummal rukkoltak elő. Szociálisan érzékeny, az elesettek és jogfosztottak mellett a hangját hallató dub és roots reggae a műfajuk, amit ráadásul minden erőlködés nélkül művelnek. A 2013-as Be Strongra azért esett a választásom, mert olyan az album hangulata, mintha egy kicsi afrikai faluban bámulnád éjjel az eget, és közben a helyi mesemondó ritmikusan dalolászna melletted. Szerintem igazi gyöngyszem, ami erősen javallott befordulás, öngyi, depi, és bármiféle lelki bajok ellenszereként.

 

Szólj hozzá!

Primordial - The Gathering Wilderness

2020. május 22. 20:52 - wovbagger

prmrdl05.jpg

A Primordialt a blognak köszönhetően ismertem meg. Még a freeblogos időkben posztolta valaki, és első hallásra szerelembe estem az album hangzásával: nem volt ez igazán sem black, sem folk, sem doom, vagy középkori zene, mégis mindegyik elemből megvolt benne több-kevesebb. Hozzáadva ehhez a lemezborító erőteljes hangulatot árasztó képét, az egész alkotást belengte valami háború utáni döbbent csend, amikor csak dögevők köröznek a magasban - a harcoknak már vége, az emberek a természettel közösen pedig a fellélegzés kegyelmi pillanatában vannak. Számomra a két évvel később, 2007-ben megjelent To the Nameless Deaddel együtt a The Gathering Wilderness afféle ikerlemez, mert hol az egyiket, hol a másikat tartom a legjobb Primordial korongnak. Ebből pedig már sejtitek, hogy egy újabb évfordulós posztot olvastatok, mert a lemez pár napja betöltötte a tizenötöt.

 

2 komment

Holy Fawn - Death Spells

2020. május 22. 18:58 - wovbagger

holyfawn18.jpg

Sam Phulesh ismét egy érdekes zenekarra emlékeztetett, amelyiket két éve, a Death Spells megjelenésekor szerintem emlegettünk magunk között. Posztja viszont még nem volt, pedig a Holy Fawn kísérleti cipőbámuló posztizé stílusú dalokkal pakolja tele a nagylemezeit. Nagy jóság, hallgassátok csak!

 

Szólj hozzá!

The Mall - Zone

2020. május 21. 19:09 - talajvesztés

a2028543310_10.jpg

EP vagy nagylemez, nem tudom, de a zene minőségével kapcsolatban szerencsére nem vagyok ilyen bizonytalan, nagyon tetszik ez a hét dal. Egyszemélyes minimal wave projekt, ami a nyolcvanas évek sötét szintizenéjére épül, néhol azt olyan kortárs, de azért anakronisztikus műfajok hangzásvilágával felfrissítve, mint a synthwave és a chillwave. A legkiemelkedőbb elemnek a vokált érzem, az általában katonás és szögletes EBM-kiáltozás olyan szentimentális ezen a lemezen, hogy inkább felemel, mint alakzatba állít.

Szólj hozzá!

Thundercat - Drunk

2020. május 21. 18:53 - wovbagger

thudru17.jpg

Steve Brunner 2002 és 2011 között a Suicidal Tendencies-ben a basszer posztját töltötte be, majd miután búcsút intett Cyco Miko társulatának, Thundercat művésznéven valósította meg saját zenei elképzeléseit. Sikerült is létrehoznia egy különös, jazz, soul és funk elemekből egybe rottyantott világot, ami egyszerre pihentet, táncra hív, valamint időnként gyerekcsinálós leheveredésre is biztat. Így küldeném mindenkinek, aki szeret az idejéből az előző mondatban felsorolt tevékenységek gyakorlására áldozni. Legutóbbi, This is What It is című albuma egyébként idén jelent meg, amit igény esetén szintén prezentálok.

 

Szólj hozzá!

Tortuga - Deities

2020. május 19. 18:57 - wovbagger

deities.jpg

A Deities egy kiváló space doom fuzz album a polák Teknőctől. A srácok nemcsak értik, de érzik is a lényeget, így a lovecrafti témákat körüljáró nagylemezre nem lehet panasz. Ráadásul nem erőltették az utóbbi idők okkult kecskeimádó vonulatát, hanem dalaikban sokkal inkább az intersztelláris rémségek lefestésére vállalkoztak. Desszertfeszt 2022-re velük!

 

Szólj hozzá!

Black Rainbows - Cosmic Ritual Supertrip

2020. május 19. 18:40 - wovbagger

blckrnbws20.jpg

Két évvel a Pándémonium után friss lemezzel jelentkezett a római Black Rainbows. Már hallom is lelki füleimmel, miszerint többen odasóhajtanak, hogy "ez csak egy újabb sztóner lemez" - de nefigyeldoda! Ez egy állati jó, magát folyamatosan hallgattató sztóner lemez, ami minden sivatagimádó év végi listáján rajta lesz. Én szóltam, anyaszomorítók.

 

Szólj hozzá!

Youth meets Jaw Wobble - Acid Punk Dub Apocalypse

2020. május 18. 19:12 - wovbagger

ythwbbl20.jpg

Nagy nevek, ha éppen a karantén kezdete előtt találkoznak - avagy köszönjük, hogy talpraesett olvasónk, Sam Phulesh felhívta a figyelmet erre a kiadványra. Már két hónapja megjelent, így éppen aktuális volt, hogy posztoljuk.

 

Szólj hozzá!

Yppah - Sunset In The Deep End

2020. május 17. 17:33 - zebrazoly

y-sitde.jpg

Túlzásnak fog hangzani, de előre fenntartom: Yppah jelenleg egyike a legszebb elektronikus dalokat készítőknek. A Long Beach-i Joe Corrales egyszemélyes csodája lassan 15 éve újul meg albumról-albumra, és bár milliók hallgatták a kétezres évek közepén Eurosport-ajánlók alatt, CSI- és House-epizódokban az első lemez glitch-hop-remekeit, vagy lépett fel zenekarral a KEXP-ben, sosem futott be bonobói vagy tychói sikereket. Sokat elmond, hogy az első itthoni koncertjét körülbelül ötven szerencsés hallotta a Dürer középsőben tavaly ősszel.

Az új lemez már nem a Ninja Tune, hanem a Future Archive kezei alól került ki pár hónapja. 50 perc csillagos ég ebben az őrületben.

Szólj hozzá!

The Spacelords - Spaceflowers

2020. május 16. 19:34 - wovbagger

spclrds20.jpg

A német Űrurak a kezdetektől fogva mind a mai napig súllyal megkent, improvizatív hatású, kicsit zöldes füstben pácolódó space rockot játszanak. Másrészt viszont mesterei a dolognak, így miért is változtattak volna a nyerő formulán?

 

Szólj hozzá!

Beastwars - IV

2020. május 16. 19:18 - wovbagger

bstwrs20.jpg

Hónapok óta ülök ezen a lemezen, és tetszik is, meg nem is. Az új-zélandi Beastwarstól legjobban a második albumuk (Blood Becomes Fire, 2013) tetszett, és ugyanazt a minőséget többé-kevésbe hozták a következő korongjukon is. Aztán egyik tagjuk betegsége miatt nem működtek egy ideig, míg végül tavaly visszatértek  a negyedik nagylemezükkel. Pro: a lassú zenei átalakulás jegyében a sludge/stoner felől elindulva jelenleg valami Buzzoven-szerű, progger elemeket is magába foglaló doom-alapú extrém metált művelnek. Ami, ha nekem nem is tetszik minden délután, másnak simán lehet szerelme. Kontra: egy korábban frankó post/sludge/stoner banda egyre bosszantóbb, és egyben unalmasabb dolgokat szállít - a következő albumukon lehet, hogy már csak aludni fogok. Mások ezt igazából sokkal meggyőzőbben tudják csapatni. Konklúzió: mindenki, aki kíváncsi rájuk, füleljen, aztán döntse el, hogy melyik véleménnyel ért egyet. Kellemes hallgatózást!

 

Szólj hozzá!

Live - Throwing Copper

2020. május 16. 11:53 - wovbagger

thrwng94.jpg

Megcsalt a memóriám, mert úgy emlékeztem, hogy '95-ös a Live második nagylemeze, pedig egy évvel korábbi. Az összes lehetséges közül a legbutább nevet választó banda a kilencvenes évek közepén tündökölt, és nemcsak az amerikai Music TV-nek köszönhetően. A Throwing Copper (ennek címnek az értelmét azóta sem tudtam megfejteni) saját jogán lett negyedszázada megasiker: a négy zenész klasszikus alternatív rockot művelt, amely érzelmekkel telített volt, viszont nem volt érzelgős, és pláne mentes volt a cukros takony jellegű szentimentitől. Műfajbeli előképeik között ott van a Green- és a Document-korszakos R.E.M., a blues-os amerikai rockzene, de nyomokban még a Def Leppard Pyromania-jának intenzitása  is visszaköszön a lemezről. És persze nyomta őket ezerrel a kiadójuk is, legalább egy éven keresztül. A Live nem maradt egylemezes csoda, a sorban a következő, '97-ben megjelent Secret Samadhi című albumuk is jól sikerült - bár tegyük hozzá, hogy a következő öt, húsz év alatt megjelent korongjuk a lassú minőségromlás klasszikus példájának tekinthető. Viszont van két nagylemezük, melyek kiállták az idő próbáját.

 

2 komment

Gas Giant - Earthward Ascend

2020. május 15. 18:11 - wovbagger

gasgiant20.jpg

Kis időre beszopattam magam: azt hittem, hogy a dán Gas Giant hozott ki majd másfél évtized után új albumot. Aztán jobban megnézve a Bandcamp oldalukat, leesett, hogy névazonosságról van szó, mert a dánokról továbbra is múlt időben írnak, ennek a posztnak a szereplői viszont hollandusok. Emellett még nem volt időm rendesen végigpörgetni, de találomra belefülelve tetszett: frankó sztóner rock a muzsika zsánere. Viheted akár ingyen is:

 

Szólj hozzá!

Doomsquad - Spandrels Vol 2

2020. május 15. 11:28 - amuzsikokhangjai

a0267958184_16.jpg

A kanadai zseniket anno itt fedeztem fel a blogon, akik annyira eklektikus dolgokat csinálnak, hogy nehéz leírni, mi is ez az egész. Van benne egyrészt egy pszichedelikus vonal, ami összetalálkozik a fesztelen tánccal és diszkóval, mert az Emma Goldman által kinyilvánított hitvallást követik, hogy "If I can't dance to it, it's not my revolution".

És hogy tovább bonyolódjanak a dolgok, időről időre kijönnek valami ingyenes zenei vázlatgyűjteménnyel is, amik egy-egy lemez készítése alatt születnek, de nem kerülnek fel rá; afféle kidobni sajnált melléktermékek, amiknek a hangszerelése is totál más a tőlük megszokottól. Márciusban jelent meg eme sorozat második darabja, ami egyszerre barokk zene, dark ambient, free jazz és pszichedelia.

De hogy a táncparkettre is jusson valami, a minap egy remix kislemez is napvilágot látott, amit meg főleg a diszkó és a dub hat át.

 

Szólj hozzá!

Geezer - Spiral Fires (EP)

2020. május 13. 20:26 - wovbagger

gzrsprl19.jpg

Ez a frankó fuzzy stoner blues EP már több, mint egy éve megjelent, de mostanáig kimaradt a szórásból. Pedig a szokásos Geezer minőség, ráadásul most annyit fizetsz érte, amennyit szeretnél. Vagy nem.

 

Szólj hozzá!

Witchskull - A Driftwood Cross

2020. május 13. 19:32 - wovbagger

wtchskll20.jpg

Nem kell megijedni, nem történt énekesváltás: a canberrai Witchskull trió továbbra is három fickóból áll, akik FB-oldalukon keményre összehúzott szemekkel nézik a végtelen aussie sivatagot. Muzsikájuk is változatlan, a Sabbathista hagyományok és a NWoBHM fejrázásra ingerlő keveréke, ahogy azt csak a Déli Kontinens zenészei tudják. Esetükben igaz a régi sztóner mondás: figyeldoda a harmadik lemezt, mert az a legjobb! Korábban.

 

Szólj hozzá!

Paszternák Károly & a Légköri jelenségek - Tape

2020. május 12. 23:18 - talajvesztés

a1224137843_10.jpg

A borítón látható igazolványkép és leírás alapján a magyar punkszíntér egyik élenjáró reneszánsz emberét ihlette meg a karantén unalma, és számos más zenekara (a közelmúltra szűkítve: Berosszulás, Norms, Dehidratált Fejek, Tunga Pentráns, Piss Crystals, Foltos Jimmy és a 87-es üzemegység) mellett egy szólóprojektbe is belevágott, melynek keretében Syd Barrett pszichedelikus popjában minimálisan gyökerező garázsdalokat írt, a legkevésbé polírozott fajtából. A négy fal között született, bő negyedórás kazetta 11 zajába sikerült elég sokfélét belepaszírozni, többek között csörömpölő háztartási eszközöket, félvállról vett gitárszólót, krautos elszállást, és egy tisztán elektronikus átvezetőt. A kép mögött is Bandcamp, az árról te döntesz. 

Szólj hozzá!

Leaden Fumes - Abandon Ship

2020. május 12. 15:23 - wovbagger

leadenfumes20.jpg

A Leaden Fumes lényege nem más, mint az az agyrottyantó miazma, ami akkor serken bele a létezésbe, amikor Cthulhu megsebzi magát reggel a fürdőben borotválkozás közben. Ennek a mérgező kipárolgásnak a része némi illékony pszichedélia, és valamennyi progresszivitás - melyek közül az utóbbit itt és most az előre mutatás jegyében kell a helyén kezelnie a hallgatónak. Svájcban született, a Bandcamp oldaluk szerint pedig jelenleg Berlinben tanyázik a szottyadt sárban és rémisztőségben dagonyázó power trio.

 

Szólj hozzá!

The Whip - The Whip

2020. május 12. 10:40 - jószívvel.

a0397908010_10.jpg

Kurva régóta hajtottam ezt a lemezt. Az egyik legfontosabb kiadvány eddig ebben az eltoszott évben. Minden, amit a fantasztikus The Whip csinált a 2000-es évek elején (2002-2003), egy helyen. Ha valaki nem ismeri őket, annak nagyjából annyit kell tudnia, hogy a mindenható Karp után szülte meg Scott Jernigan és Jared Warren (aki aztán elkezdte a Big Businesst) a zseniális Joe Prestonnal (Thrones, azután meg High on Fire, Sunn O))), Harvey Milk, Earth, Melvins és ilyesmik), és amolyan punkos, slude-os, egészen sajátos nehézrock együttes volt.

Szólj hozzá!