"I wanna rock you, baby..."

CONSUMMATION - The Great Solar Hunter

2019. június 23. 08:25 - Bane85

a0879075165_10.jpg

Kicsit átnyálaztam a Profound Lore Records friss kínálatát, hátha találok kedvemre való finomságot. A három fiatalember elég súlyos bemutatkozó albumot rakott össze a mostani se-eleje-se-vége blackened death lemezdömpingben. A maga nemében ez a produkció kolosszális. A hangzás profi munka és az atmoszféra, amit teremtenek egyszerre állatira gonosz, démoni monolit, izzó ólomcseppek a hallójáratod kalapácsára. Craig Young (Impetuous Ritual) agyszüleménye ez a mennyekből rád szakadó gránittömb, amit társulva a Psycroptic dobosával David Hayleyvel, és Joel Rademaker basszerrel küzködtek össze. The Great Solar Hunter hallgatása során találkozhatsz vendégszereplőként John Gossard (Dispirit/Asunder/The Gault/Weakling) riffjeivel is.

Szólj hozzá!

Krause - The Ecstasy of Infinite Sterility

2019. június 22. 23:45 - minden hiába

hu_a1179799241_10.jpg

 Elég ütős ez a nyár noise rock megjelenések szempontjából, nem gondoljátok? Kezdte a sort az Austerity Program, majd jött a Shellac a Peel Sessionjével, és az új Hex Machine-t is láttam valahol, csak kicsúszott a kezemből. Aztán júliusban Cherubs és új Uzeda. És ez csak  a kezdet, illetve ami hirtelen szembe jutott, és akkor még nem beszéltem a friss húsokról. A felsoroltak legtöbbje hosszú kihagyás után tért vissza, hozzájuk képest a Krause nem hagyott ki túl sok időt, ráadásul még juniornak számítanak, hiszen ez még csak a második lemezük. De a debütálás volt annyira erős, hogy azonnal a legnagyobbak közé röpítette ezt az görög csodát, ezért merem őket a fent említett nagy nevekkel együtt emlegetni.

Szólj hozzá!

Viagra Boys

2019. június 22. 18:44 - jószívvel.

Csak a világ legkúlabb együttese jelenleg. Én vagyok a fasz, hogy tavaly nem raktam ki a Street Wormst, de már mindegy, amúgy meg svédek, de úgy nyomják, mintha ausztrálok lennének, és egyébként úgy is néznek ki. Büdös, dögös, laza, csodálatosan egyszerű, nagyon basszusos és fenségesen monoton, kellőképp nyekergős, félvállról odabaszott rockünnep, amire cigizel, alkoholt iszol, kövér jolánokkal a szádban lötyögsz, mindent élvezve. Van bennük punk, punk-rock, blues-rock, noise-rock, Parquet Courts, God Bullies, Mark E. Smith, Sleaford Mods, Chats, kisfaszom, de nem ez a lényeg, hanem az, hogy így kell kinéznie ma egy együttesnek, ezt így kell. Szabadság van, barmulás, leszarás, őszinteség. Az énekes arc egy példakép, és van szaxofon is. Van bennük annyi, hogy kurva nagyok legyenek, de addig is szeressétek meg őket, nem mintha olyan kurva nehéz lenne. 

Itt elnyomják a nagylemezt, óriási anyag, végig kell nézni:

Tovább
Szólj hozzá!

Flesh of the Stars - Mercy

2019. június 22. 07:40 - wovbagger

flshf19.jpg

Progresszív doom Chicagoból, imitt-amott Procupine Tree-s és Elderes felhangokkal. Nemcsak dallamok, de súly is van benne dögivel. Egyetlen hibát lehet nekik felróni: a zenéjük talán túlzottan hangulatfüggő. Viszont az összes kiadványukért annyit fizetsz, amennyi belefér.

 

Szólj hozzá!

Shellac - The End of Radio (Archival)

2019. június 20. 14:25 - wovbagger

shllc19.jpg

Valójában két részből áll a lemez: az első négy dal az a bizonyos '94-es Peel Session. A másik fele egy 2004-ben, Maida Vale-ben (London) készült koncert felvétele - John Peel a fellépés előtt pár héttel hunyt el, Albinó Pista ezért ajánlja az ő emlékének nemcsak a műsort, hanem az egész karrierüket is.

 

Szólj hozzá!

Blossom Wash - Washed

2019. június 20. 09:23 - Bane85

 a3296909435_10.jpg

Nekem virágba borult az egész napom tőlük. Két ember a hegyekből, akik nem keseregnek sokat az élet szarságain, hanem könnyűre veszik a dolgokat - beleértve a zenéjüket is - , ami ebben a langymeleg időben könnyed limonádé. Szürcsikézzétek lassanként ezt a nektárt, fürdőzzetek sokat a napocska alatt, hívjatok mindenkit táncikálni a közeletekben, akit csak megláttok. Lo-fi sunshine pop, amiben van rendesen soul, hogy közelről megérintsen és elrepítsen a zenéjük keltette hullámokon.

Szólj hozzá!

Der Weg Einer Freiheit - Finisterre

2019. június 19. 21:54 - wovbagger

drwgnr17.jpg

A fura nevű A szabadság útja atmo-prog black metált tol, és emellett

legközelebb élőben: 2019. szeptember 16., Budapest, Dürer kert,

a Downfall of Gaia előtt lesz látható.

 

Szólj hozzá!

This Gift is a Curse - A Throne of Ash

2019. június 19. 12:05 - wovbagger

thsgft19.jpg

Nyár ide, vagy oda, mindent el fog borítani a feketeség, ha megszívod a lemezborítón látható démon kezében lévő sátáni bongot. Mert a svéd This Gift is a Curse nem galacsinnal gurigázik, hanem pernyévé égeti el a lelked, és a csontjaidra aszalja a húst. Fogyásra ácsingózóknak is ideális. Hallga' csak:

 

Szólj hozzá!

Abrahma - In Time for the Last Rays of Light

2019. június 18. 13:38 - wovbagger

abrahma19.jpg

Úgy tűnik, hogy a francia Abrahma tagjai szeretik hosszú címmel ellátni albumaikat: 2012-es Through the Dusty Paths of Our Lives bemutatkozó lemezük után nemcsak a 2015-ös Reflections in the Bowels of a Bird, hanem idei harmadik korongjuk is sokszavú titulust kapott. Zenéjük pont annyira eklektikus, mint amennyire nehéz elsőre a lemezcímeket megjegyezni: alapból sztónernek mondják magukat, de helyesebb, ha a heavy-atmoszférikus-prog-post-psych-sztóner-grunge-doom körülírással próbáljuk meg őket jellemezni. A dalok pedig a depressziótól való függést, illetve a belőle történő kilábalás folyamatát mesélik el a hallgatónak.

 

Szólj hozzá!

Jonathan Bree - Sleepwalking

2019. június 17. 16:39 - jószívvel.

a0745036107_10.jpg

Aki nem megy ma Jonathan Bree-re a Dürerbe, az nem normális.

A Sleepwalking a tavalyi év egyik legfaszább lemeze, Bree pedig tisztán zseniális pápája a indie-popnak. Mindig változik az arc, mindig érdekes, izgalmas, melankolikus, rohadtul hangulatos és merengős és gyönyörű, csodálatosan zenei dolog. 

A korábbi - szintén remek - anyagai itt vannak:

Tovább
Szólj hozzá!

Marissa Nadler & Stephen Brodsky - Droneflower

2019. június 17. 11:18 - wovbagger

mrssnd19.jpg

Marissát jól ismeri a blogolvasó közönség, de Stephen Brodskyt sem kell külön bemutatni - a gitáros olyan illusztris csapatoknak a jelenlegi és egykori tagja, mint a Cave In, Converge, Mutoid Man, Old man Gloom, vagy a Zozobra. Közös munkájuk első hallásra leginkább Nadler kisasszony zenei világának kiteljesítéséről szól, és igazán jól sikerült.

 

Szólj hozzá!

Cthuluminati - Reliqideus

2019. június 16. 16:52 - wovbagger

cthlm19.jpg

Elszállt témákból, feketés metálból és zsíros sztóner-doomból kevert ki egyéni elegyet a holland Cthuluminati. A végeredmény olyan, mintha a mainál kissé ellazultabb High On Fire tripes blackened dalokban utazna.

 

Szólj hozzá!

Morass of Molasses - The Ties That Bind

2019. június 16. 07:44 - wovbagger

mrssf18.jpg

A globális klímaváltozás kevés pozitívumainak egyike, hogy mostanra mindenhol gombaspórák szállnak a levegőben, melynek következtében a varázsgomba olyan előadók ihletőivé vált, mint pl. a brit Morass of Molasses. Mert máshogy nehéz megmagyarázni, hogy a közvélekedés szerint egy esős éghajlatú országban hogyan születhet meg olyan sokszínű sludgy stoner album, mint a The Ties That Bind. A változatosságot mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy szinte minden dal másik hangulatot tükröz; emellett pedig a két alapzsáner mellett befigyel némi proggerkedő felhang, illetve az elmaradhatatlan blues-os/fuzzos rock is zenéjük szerves része. Persze lesz, akinek nem fog tetszeni, hogy ennyire kaleidoszkópszerű a hanganyag, de lesz ez még így se - hiszen egyelőre még a második nagylemezüknél tartanak.

 

Szólj hozzá!

Heavy as Texas - Heavy as Texas

2019. június 15. 08:51 - wovbagger

hvystx19.png

A Heavy as Texas Kyle Thomas és Marzi Montazeri gitáros közös gyermeke. Utóbbi úriember Anselmo Fülöp illegális csókái közül, vagy Szuperszittyó Rituáléjából lehet ismerősünk - esetleg onnan, hogy újabban az Exhorder harmadik inkarnációjának pengetőse. Előbbiekből már sejthető az irányvonal: zsíros déli, (s)üvöltős, kicsit Panterás, kicsit Exhorderes a zene, egyedül a dobhangzásra lehet panasz. Sebaj, idén elvileg még új Exhorder is lesz (hogy a szóhalmozás vétkébe essek)!

 

Szólj hozzá!

Eternal Black - Slow Burn Suicide

2019. június 13. 12:56 - wovbagger

trnlbl19.jpg

Két évvel a Bleed the Days után megérkezett a tradícionalista dúmszter brooklyni Eternal Black második nagylemeze. Szerzeményeik továbbra is riffhegyekkel dúsítottak, a lá Sabbath, Saint Vitus, és The Obsessed.

 

Szólj hozzá!

Xentrix - Bury The Pain

2019. június 11. 22:23 - Bane85

 xentrixburythepain.jpg

Vannak csapatok, melyek nem maradnak le egy arasznyival sem a nagyobb nevek mögött teljesítményben, de valamilyen oknál fogva nekik nem jön össze a nagy áttörés. Én még csak macskaszaros homokból építettem homokvárat anyám óvó tekintete alatt a játszótéren, amikor ezek a brit úriemberek már be is mutatták magukat a Shattered Existance lemezükkel, és be is rakták azt sarokkőnek a thrash szentély falaiba. A ’90-es lemez is remekül kalapált, de valahogy visszafogottabban és kiforrottabb képet festett a bandáról. Innentől mintha nem igazán tudták volna, hogy merre tovább, aminek felbomlás lett a vége. A kétezres években még volt pár fellépésük, de holtaikból való feltámadásuk egészen mostanáig váratott magára. Ez a lemez nem múltidéző giccsparádé, hanem egy új kezdetnek néz ki. A mikrofon mögött új embert hallunk, egy bizonyos Jay Walsht, a mord és feszes hangzás viszont hozza az első lemez - azaz a nyolcvanas évek - hangulatát és hozzáállását. Ha Xentrix, akkor Bay Area. A dalok lényegre törők, nincsen üresjárat. A Let The World Burn Exodusos témával operál, a World Of Mouth pedig tisztára Testament-aprítás Chuck-ék legjobb pillanatai szerint. Chris Astley hangja és karaktere sokat dobott volna a végeredményen, de ez a visszatérés még így is rendjén van.

Szólj hozzá!

Cutie - Cutie

2019. június 08. 22:26 - jószívvel.

a4272661935_10.jpg

Vadkan egy lemez ez, jelentős punk csuda, amire önfeledten, dühösen, szarkészen lehet rázni a fejeket. Dögös, kemény, épp kellőképp agyas és játékos és beleszarós, nagyon cinikus, nagyon rock and roll a maga gané módján. Ugrálsz, verekedsz, szétcsapod magad, ámulsz és léggitározol a legrohadtabb kocsmák kilocsolt sörtől ragadós padlójába fagyva. Tökéletes pár perc, amit jó újra és újra lepörgetni, felszopásilag.  

Szólj hozzá!

Enzyme - Howling Mind

2019. június 08. 22:15 - jószívvel.

a1795403160_10.jpg

Brutális és csúnya ausztrál hardcore-punk. Ezerrel bassza ketté az agyad. Nagyon basszusos, nagyon nyekereg, nagyon acsarog, nagyon megüvölt és le se szarja, hogy mit szeretnél. Szükség van az ilyen szennyes, redvás, retkes, szemét zenére. Csodaszép, ahogy belefojt egy húgytócsába, ahogy rugdossa a tetemed, ahogy megaláz a szeretteid előtt, ahogy legyalulja a hülye naiv mosolyt a fasz fejedről, ahogy kíméletlenül darálja szarrá a jó ízlésed a világvége arcába csulázva.  

Szólj hozzá!

Aziza - The Root of Demise

2019. június 08. 03:50 - wovbagger

zzatr19.png

Blastbeat-ek és hörögve-büfögve beszélő énekes mintegy harminc percben. Ezt kínálja a minneapolisi Aziza a hallgatónak. Hangosan, dühösen, agresszíven - ami náluk alap, de most főként az, mert nemrég vesztették el egyik társukat.

 

Szólj hozzá!

Birdstone - Seer

2019. június 06. 07:47 - wovbagger

brdst19.jpg

Olyan a francia Birdstone muzsikája, mintha egy hetvenes évekből itt maradt power trio folyamatosan imprózna az utca végi rock klubban péntek estétől szombat délig. A blues-os rock náluk az alap, erre építenek rá mindenféle nagy jóságot, legyen az pszichedelikus elszállás, vagy Deep Purple-féle hard rock.

 

Szólj hozzá!

Thetan - Laughed at By The Gods

2019. június 05. 18:29 - Bane85

a0902479097_10.jpg

Nashville fia, Dan Emery tövig benyomja a jack-et a basszusába, és nem csak egy kísérő, másodhegedűs ritmusfokozó hangszerként működteti a czájgot, hanem az ortodox szemlélettel ellentétben vezető szerepet tölt be. Ebben asszisztál legjobb barija, Chad L'Plattenier a dobok mögött. 2011 előtt hárman indítottak egy közös projektet Sanctions néven, amiből magánéleti okok miatt Ryan, a gitáros kiszállt. A banda tehát csak dob meg basszus lo-fi power violence, aminek még ha sludge-osra veszik a formát, a számhosszok akkor sem nagyon mennek két perc felé. Maga a név a scientologiához köthető és azon belül a lélek létrejöttével van kapcsolatban. A basszus jól a béka segge alá van hangolva, a dobok mögött meg egy szélhűdésben szenvedő görcsökkel küszködő beteg nyomja az ütemet. A szövegvilágot tekintve személyes benyomásokat tükröznek, mint például a technológiához fűződő viszonyunkat vagy a közösségi oldalak személyiséget kifordító negatív hatásait veszik górcső alá. A basszer főbb hatásai a Asschapel, és a From Ashes Rise voltak, ami a mai napig végigkíséri őket. Az albumot Dan saját maga maszterolta. Náluk az ego sutba van hajítva, teljes a harmónia. De kérem: egy duóban ez nem is működhetne máshogy. Csak semmi baszakodás.

Szólj hozzá!

Blueprint - The Asterisk Era

2019. június 05. 17:28 - Bane85

a1129517020_10.jpg

Ma ittam egy üdítőt, aminek a kupakja azt tanácsolta, hogy legyek őszinte mindenkivel. Ezt az utat járva megint belefutottam egy "Brotherly Love City" bandába. Van arrafelé valami a vízben, amitől Philly ontja a jobbnál-jobb punk bandákat. Ez is az egyik közülük: zajos hardcore punk, gyors, és nincs benne semmi fölösleges pózolás.

Szólj hozzá!