"I wanna rock you, baby..."

Imperial Triumphant - Alphaville (Bonus Tracks)

2020. augusztus 04. 18:04 - wovbagger

mprtrp20.jpg

Óvatosan pozor füleldoda! Ez nem a Bikicsunájos Alphaville!

Hanem zeneileg valami sokkal nehezebb.

 

Szólj hozzá!

VA - Summerthrash Vol. 1

2020. augusztus 02. 13:43 - norberthellacopter

img_20190728_154110-02_1.jpeg

Az emberek valamilyen oknál fogva szeretnek vízpartra menni ha kurvameleg van, és egy normális világban a strandon vagy italo/euródiszkó, vagy floridai halálmetál, vagy thrash metál szólna. Mivel sajnos általában nem így szokott lenni, összepakoltam nektek egy nyári csépléskollekciót, és azért valljuk be, sokkal menőbb mondjuk Death Angelre kirúgni a narancsbőrös nagyseggű családanyák alól a napozóágyat és Nuclear Assaultra fejet rázva belebaszni a tejfölös lángost a medencébe a fitnesszes gádzsik közé, mint tiesztóra feszíteni a fagyis pult előtt. 

Link a szokott módon a kép mögött, modern rokkosoknak spotify lejátszási lista is van:

https://open.spotify.com/playlist/4eDKBIMuMk9J2djYYHGCiP?si=zcXTklqNReq4c3zkOprAvA

Szólj hozzá!

Sòlkym - S is for Sòlkym (EP)

2020. augusztus 01. 09:20 - wovbagger

solkym20.jpg

Hétvége az űrben: akár ez is lehetne Sòlkym EP-jének a címe - mert mi is történik ilyenkor? A melóból repülsz hazáig, szuttyogsz kicsit, tévézel, pakolászol, bandázol, bulizol, vasárnap hajnalra lemerülsz, megrottyansz, kialszod magad, tápolsz, esti filmezel, bealszol, és megint jön a következő hétfő. Pont olyan, mint egy utazás végtelenbe nyúló algoritmusa, csak más eszközökkel és módon "megjelenítve". A zenei megvalósítás passzol ahhoz, amit gondolt a költő: spacebient, space funk, astro sci-fi soundtrackként, öt dallal huszonegy percben bemutatva. A poszt apropója a megjelenés maga, illetve az alkotó kérése és engedélye. Klikk a képre, és jó lesz neked!

 

Szólj hozzá!

Oneness of Juju - African Rhythms 1970-1982 (Compilation, Remastered 2020)

2020. július 29. 20:57 - wovbagger

nnssjj20.jpg

A Oneness of Juju kollektíva a hetvenes években működött és alkotott, és ezidő alatt három kiváló nagylemezt adott a világnak (majd később, a nyolcvanasok közepén még egyet, de ez más tészta). Alfahímük, James "Plunky Nkabinde" Brunch vezérletével a jazz, a rhythm & blues és a funk, valamint az afrikai ritmusok összeházasításán, és spirituális élménnyé emelésén dolgoztak, nem is sikertelenül. Az African Rhythms dupla lemezes válogatás, amely a társaság termékeny bő egy évtizedét idézi fel. Eredetileg 2001-ben jelent meg, de idén újrakeverve ismét a lemezboltok polcaira került. Ha komálod a transzcendens jazz-funk zenéket, akkor a Plunky & Co. szerzeményei sem fognak hidegen hagyni.

 

Szólj hozzá!

Venus Sleeps - Remnants

2020. július 28. 20:06 - wovbagger

vnsslp19.jpg

Jó öt évnek kellett eltelnie, hogy a dublini Venus Sleeps az első EP-jétől eljusson az első nagylemezéig, de megérte a hosszú várakozás. A sztóner doom 2020-ban is sztóner doom, fél évtized alatt az ír arcok pedig egyre jobban csapatják választott stílusukat. Nagy jóság.

 

Szólj hozzá!

Mantar - The Modern Art of Setting Ablaze

2020. július 28. 19:21 - wovbagger

mantar18.jpg

A Mantar második lemezét jó sokat pörgettem három éve, majd aztán a '18-as megjelenésű harmadik albumuk rendesen kimaradt a szórásból. Pedig cseppet sem kell szégyenkezniük miatta: a feketített sáros mocsokban utazó csapatnak sikerült a korábbinál feszesebbre komponálnia a dalokat, így végül több lett bennük a súly, mint az előző két nagylemez szerzeményeiben.

 

Szólj hozzá!

Jonathan Bree - After the Curtains Close

2020. július 26. 22:08 - jószívvel.

a0771224739_10.jpg

Az van, hogy Taylor Swift új lemeze elég jó lett. Jonathan Bree szintén nemrég megjelent remekműve viszont jobb. Kicsit azt hittem, hogy nincs feljebb a Sleepwalkingnál, de úgy tűnik, hogy ez az arctalan arc tényleg egy kibaszott zseni. Fenséges, gyönyörű, mesteri és sötét romantika, egyedi noir-pop ékkő, akkora dalokkal, hogy bazdmeg. 

További klipek, ha nem lenne a fenti kettő elég:

 

Tovább
Szólj hozzá!

Sleepmakeswaves - These are Not Your Dreams

2020. július 25. 22:24 - wovbagger

slpsmks20.jpg

Az álom hullámokat hoz létre, akkor is, ha azok nem a te álmaid. Ezt még az aussie muzsikusok is nagyon jól tudják, éppen ezért fura, hatágú kandelábert telepítettek a Sydney-öböl közepébe. Ettől már miden álom a helyére fog kerülni ma éjjel.

 

Szólj hozzá!

Cthonica - Typhomanteia: Sacred Triarchy of Spiritual Putrefaction

2020. július 25. 21:42 - szivarvanylo_sunfereg

Mint sejthető, a venezuelai Cthonica első albumán nem gyermekmondókákat szedtek csokorba. A lélek megnyutatására szolgáló, egyszerű és könnyed gyermekdalok tökéletes ellenpontja inkább, amit a Szellemi Oszlás Uralkodó Szentháromságán hallunk. Már-már földtörténeti mélységekből feltörő, deathből, blackből és doomból kevert, dohos gurgulázással megkoronázott, kifacsart szólókkal tűzdelt és extra hátborzongatásként zajos közjátékokkal széttagolt okkult fertelem.

Szólj hozzá!

Therapy? ‎- Greatest Hits (The Abbey Road Session)

2020. július 22. 11:31 - amuzsikokhangjai

r-14911724-1584118237-4428_jpeg.jpg

A Therapy? példát mutatott abból, hogyan érdemes Greatest Hits lemezt csinálni.

Például úgy, hogy bemennek a stúdióba - nem is akármilyenbe, olyanba, ahová a bitliszek is gyalog járnak - és felveszik a dalokat újra. Még tavaly novemberben tették meg, és idén márciusban adták ki a '92 és '98 közötti Top40-es slágereiket tartalmazó albumot, kicsit újraértelmezve a számokat, és a Die Laughingra behúzták pengetni meg dalolni James Dean Bradfieldet is a Manic Street Preachersből.

 

A bővített kiadásban van hozzá egy második lemez is, ezen a saját archívumukból túrtak össze 15 koncertfelvételt a 1990 és 2020 közötti 30 éves időszakból, mindegyik lemezükről van dal rajta.

A fene se tudja, mi lesz novemberben, de a tervek szerint 2-án jönnek a hajóra.

1 komment

Lowrider - Ode to Io (Deluxe Edition, Remastered)

2020. július 19. 11:15 - wovbagger

lwrdr202.jpg

A svéd Lowrider húsz éve megjelent zseniális bemutatkozó nagylemezét 2002-ben egy Special Edition keretében már megtoldották a '98-as Nebula/Lowrider split album dalaival. Idén hozzáadtak még egy frankó számot (David William Hughes), és újrakeverték az egészet. Enjoy.

 

Szólj hozzá!

TRVSS - New Distances

2020. július 17. 21:45 - jószívvel.

a3636013255_10.jpg

A TRVVS második lemeze is ingyen van, pedig aztán az anyádat eladnád érte, olyan böszme egy csodája annak, amit mi csak úgy hívunk, hogy zajrock. Igen, megint egy kurva jó, tömör, nyekergős, koszos, kompromisszumokra hugyáló, büdösfaszú, málhás, perverz és cinikus noise-rock zenekar, akik úgy lógatják a heréjüket az arcodba, mintha a kikúrt '80-as évek óta csak ehhez értenének. Lenyűgöző album. 

   

Szólj hozzá!

Gumming - Overripe

2020. július 17. 21:30 - jószívvel.

a3974142998_10.jpg

Új Gumming, megint ingyen. Ennél a zenekarnál jelenleg nem bassza senki gusztustalanabbul a seggedbe a zajpunk penészes, rothadó lőcsét. Annyira zavarba ejtően nem törődnek az érzéseiddel, hogy az már vicces. Mesteri szenny, zseniális minden perce, de csak csúnya emberek fogják élvezni. 

Szólj hozzá!

Grizzlor - Comped Into Obscurity EP

2020. július 17. 21:16 - jószívvel.

a1303838516_10.jpg

Korunk egyik legmegbízhatóbb és legaktívabb szemét, tulok, sátáni zajrock-triójának új kislemezén van egy Unsane-feldolgozás. Szó nélkül letöltöd. Amúgy több embernek kellene arról beszélnie, hogy mennyire egyedi, saját hangja van ezeknek a faszoknak. 

Szólj hozzá!

n-So - Out of the Valley

2020. július 17. 07:56 - amuzsikokhangjai

n-so-cover.jpg

Pár éve, amikor erősen küszködtem a depresszióval, rákattantam a zongoraalapú ambient, modern klasszikus zenékre, amiknek a stockholmi 1631 Recordings és a montréali Moderna Records a legprominensebb istállói, a Bandcampen mindkettő ontja magából a jobbnál jobb darabokat.
Az n-So néven ismert Nick Angeloni amerikai zeneszerző és producer is az utóbbi kiadóhoz igazolt le, június közepén jelent meg az Out of the Valley című lemeze, ami egy képzeletbeli hegyek közötti metafizikai utazás, finom zenei textúrákkal és sok-sok fekete-fehér billentyűnyomogatással. A csávó analóg és moduláris szintikből, preparált zongorákból, magnószalagokból csalogat ki romantikus, ambient, blues, modális jazz hangokat. Olyanok hatottak rá, mint Nils Frahm, Thom Yorke vagy a szép emlékű Jóhann Jóhannsson.

 

Az akusztikus és elekronikus zene találkozása a boncasztalon, miközben fejünk fölött elröpül egy nikkel szpotifáj.
Ajánlom figyelmetekbe. Szép és nyugis.

 

Szólj hozzá!

Fontaines D.C. - Dogrel

2020. július 15. 18:42 - jószívvel.

a3774076881_10.jpg

Július végén jön az új lemez. Kevesebb, mint egy évvel a Dogrel után. Ami amúgy elég simán 2019 egyik - de valószínűleg inkább a - legjobb post-punk lemeze volt, egy kibaszott mestermű, méltán mennybe menesztve. Szóval itt van, ha nem ismerné valaki, van még két hetetek szarrá hallgatni az A Hero's Death dicsőséges eljöveteléig. A The Fall fog beugrani, de valószínűleg Mark E. Smith lett volna a legboldogabb, ha tudnak olyan számot írni, mint a Hurricane Laughter. Egyébként dallamos vagy épp nem dallamos spoken word lamentálás megy minden jó dolog elmúlásáról, közben meg a zene is nyilván kurva jó. Ha ez segítség.

Kliphegy jön:

Tovább
Szólj hozzá!

Bitter Branches - This May Hurt a Bit (EP)

2020. július 14. 18:29 - wovbagger

bttrbrn20.png

Öt számos bemutatkozó EP Philadelphiából, ami rendesen szétcsapja az ember agyát egy nehezebb nap végén. Kaotikusan intenzív, de emellett dallamos és fejben ragadós: legalább annyira köménymag, mint amennyire zajrock. A Bandcamp oldaluk szerint a kilencvenes évekből ittmaradt HC-veteránok a banda tagjai - ami akár igaz is lehet, mert a színtér nem igazán az én asztalom. És igen, emellett egy "ici-picit" azért sebez is.

 

Szólj hozzá!

Ten Foot Wizard - Get Out of Your Mind

2020. július 13. 18:10 - wovbagger

tenfoot20.jpg

Az öt évvel ezelőtti Sleeping Volcanoes is frankó lemez volt, de a 305 cm Magas Varázsló az idei Get Out of Your Mind című albumával szintet lépett, és most már a nagyok ligájában pengeti a hat- és négyhúrosokat (no meg püföli a bőröket). Minden sztóner polcán ott van a helye.

 

Szólj hozzá!

Kosmonaut - Hyper Buzz Love

2020. július 12. 09:56 - wovbagger

csmnt20.jpg

Az önmagát gyakran csak nagy K betűvel szimbolizáló Ohio-i Kosmonaut kétemberes projekt: a mindenen játszó BD Blake az egyik tag, a másik pedig az énekes BJ Kuhn. A banda nagyjából két éve létezik, és ez alatt az idő alatt jó pár EP-t és nagylemezt kiadtak - pl. a Hyper Buzz Love az idei második albumuk. Zeneileg könnyedén ráfoghatjuk, hogy a sivatagi rock ligájában fociznak, de dalaik legalább annyira repítenek egészen az űr távoli pontjaira, mint amennyire a pszicho rock mélységeibe. Lelkesedésből tehát nincs náluk hiány, és egyelőre csak minőségi kiadványok viselik a logojukat. Idén korábban.

 

Szólj hozzá!

OHHMS - Close

2020. július 12. 09:31 - wovbagger

ohhms20.jpg

Nem sikerült pontosan kiderítenem, hogy a nagybrit OHHMS aktuális hanganyaga EP, minialbum, vagy nagylemez-e, de nem is a forma, hanem a tartalom a lényeg minálunk. A társaság jóféle, hangulati post-metalban adja a hallgatói ívet, és a kiadvány központi tételének számító, kilenc perces Revenge mellett a rövidebb szerzeményekben ambient, pszicho és progisztikus elemek is gazdagítják az összképet. A Close-t sikerült gyorsan megkedvelnem, így majd ráúszok a korábbi kiadványaikra is jól, mert ez nagy jóság.

 

Szólj hozzá!

Tributes to Morricone

2020. július 10. 07:00 - amuzsikokhangjai

rmx.jpg

A héten végleg elment a Maestro, aki sokaknak jelentett inspirációt, a 2000-es évek elején több tribute lemez is megjelent, amin Ennio Morricone dalait értelmezték újra a finom elektronika mágusai.

Kezdjük a sort a fenti 2001-es Morricone RMX albummal, ami nekem is megvan valahol CD-n, ez egy downtempósabb hommage többek közt olyan nevekkel, mint Apollo 440, De-Phazz, Sofa Surfers, Terranova vagy Thievery Corporation - hogy csak az ismertebb neveket említsem.

 

Tovább
Szólj hozzá!

Bananagun - The True Story of Bananagun

2020. július 09. 19:53 - wovbagger

bnngn20.jpg

Egy jó szakács szinte bármely alapanyagból képes mennyei végeredményt megalkotni. A Bananagun is az ilyesféle konyhai mesteremberek egyike: zenéjükben ott van a hatvanas-hetvenes évtizedek afrobeat-jének a lüktetése, a The Monks proto-garázs rockjának ritmikai megoldásai, és az Os Mutantes tropikus grúvjai is. Vagyis egy igazi, mindent mindennel keverő és egyesítő előadóról van szó, akinek a debütáló albumán sikerült a Nagy Crossover Dobás. Ezt jól kifőzték.

 

Szólj hozzá!

Øresund Space Collective meets Black Moon Circle - Freak Out in the Fjord

2020. július 09. 11:02 - wovbagger

oscbmc19.jpg

A Black Moon Circle az Øresund Space Collective norvég ikertestvére: space rockot impróznak ezerrel, évi két lemezzel a hátuk mögött kifejezetten termékenyek, és a pszichedeliára sem lehet panasz velük kapcsolatban. Így egyáltalán nem meglepő, hogy a két társulat tavaly közös jammelésre vetemedett. A végeredmény: négy hosszú szerzemény két óra terjedelemben, ami mindkét banda hírnevét öregbíti. Van köztük Miles Davis által inspirált (Afterglow), Grateful Dead-wannabe (Dinner), és persze jól eső heavy space rock darab is (Freak Out in the Fjord). Űrutazz nyáron is!

 

Szólj hozzá!

Satyrus - Rites

2020. július 08. 11:09 - wovbagger

satyrus20.jpg

Riffhegyekbe öltöztetett italo doom-ot űz a palermoi Satyrus, és a négyesfogat öt dalban mondja el, hogy mit is gondol a világról. Nem nehéz kitalálni, hogy vidám, fütyülhető slágerek helyett sötét hangulatú, a dolgok lassú szétfolyását nehezményező szerzeményeikkel nem fogunk az idei rádiós listák élén találkozni. Te viszont annyit fizetsz a nagylemezért, amennyi jól esik - mert súly van benne bőven.

 

Szólj hozzá!

Quantic & Nidia Góngora - Curao

2020. július 07. 12:08 - wovbagger

qndgn17.jpg

Nidia Góngora kolumbiai énekesnő, a Quantic néven alkotó Will Hollandot pedig szinte mindenki ismeri, aki hosszabb ideje követi a blogot. Három éve közösen összehoztak egy frankó közös albumot, ami igazi nyári vitaminbomba. Karibi alapú muzsika keveredik itt az alkotók virágos jókedvével, az egyórás korongot pedig mindenkinek ajánlom, aki komálja a következő hívószavakat: dub, folktronica, cumbia, tropipop.

 

Szólj hozzá!

Hum - Inlet

2020. július 06. 22:43 - zebrazoly

a4126716193_10_bb.jpg

Az Illinois-i Hum méltán pályázhat a Damon Hill-vándordíjra: az előző huszonkét évet a zenekar egy kő alatt töltötte, hogy aztán nyeglén elénkhányjon egy komplett nagylemezt, kimunkálva, hogy senki se maradjon felhőkbe bámuló melankólia nélkül.

Sokadik hallgatás után úgy tűnik, a visszatérés diadalmas: az életmű szerves része lesz az Inlet, már most bátran odatehető egy You'd Prefer An Astronaut vagy egy Downward Is Heavenward mellé. A Desert Rambler főriffjéért két mankóval könyörögne a Deftones, akik az egyik legnagyobb hatásukként emlegetik a Humot, nem is véletlenül. Így és ezt csak ők.

Szólj hozzá!

Atavist - III: Absolution

2020. július 06. 18:01 - wovbagger

atvstabs20.jpg

Nyáridőre való, négy ultramegafakinbrutál death doom monszta szerzemény egy órában - ezt kínálja az Atavist harmadik nagylemeze. Mindent tudni szerető figyeldodák kedvéért mondom: gitárosi minőségben a trió tagja Chris Naughton, a Winterfylleth hörgős-gityósa. Hőségidei haláli lassúság, én így szeretlek!

 

Szólj hozzá!

The Sorcerers - In Search Of The Lost City Of The Monkey God

2020. július 05. 14:24 - zebrazoly

ts-isotlcotmg.jpg

A The Sorcerers egy páratlan kollektíva, csak épp nem túl termékenyek: első lemezük öt éve jött ki, amikor is elkészítettek egy teljes Mulatu Astatke-féle etiópzenei csodát (a stílusgyakorlat olyan jól sikerült, hogy, amikor lejátszották neki, maga Mulatu is azonnal követelte a cd-t). Aztán évekig semmi, majd teljesen váratlanul itt ez a remek konceptalbum, ahol egy elképzelt dzsungelfilm zenéjéért lehet rajongani.

A vezérmotívum most főleg a sejtelmes-szomorkás (néhol pumpálós) crime funk a hetvenes évekből, de bőven érezni a brit library music univerzumának lenyomatát is (lásd: KPM, De Wolfe, Studio One sorozatai). Autóvezetéshez, belvárosi sétákhoz, konspiratív találkozók aláfestéséhez ajánlott.

2 komment

Wight - Spank the World

2020. július 04. 18:59 - wovbagger

wghtspnk20.jpg

Amikor 2011-ben megismertem a német Wight-ot a Wight Weedy Wight debütalbummal, veretes-csatakos, zsíros riffektől messzire bűzlő sztóner doomban utaztak. Aztán részemről kimaradt két album (Through the Woods into Deep Water 2012, Love is Not Only What You Know 2016), a nemrég megjelent negyedikkel pedig enyhén szólva is megleptek. Nagyjából a pszichedelia maradt, minden más pedig ment: a Spank the World izmos soul-blues-jazz fúziót, és nem egy helyen funkot tartalmaz. Bármilyen hihetetlen, a teuton arcok ezt is érzéssel, állati frankón adják elő: mi pedig fültanúi lehettünk a stoner funk megszületésének.

 

Szólj hozzá!

Mr. Bison/Spacetrucker - Turned to Stone Chapter 1: Enter the Galactic Wasteland (Split)

2020. július 04. 18:39 - wovbagger

mrbsntrckr20.jpg

Ez pedig egy überfrankó split album: három dal a rég hallott talján Mr. Bisontól, és másik három a Missouri-beli Spacetruckertől. Fülledt nyáron bejövős szerzemények, szevasztok!

 

Szólj hozzá!