"I wanna rock you, baby..."

Gojira - From Mars to Sirius (Bonus Track)

2020. szeptember 18. 21:43 - wovbagger

gojira2k5.jpg

Tizenöt éve fedeztem fel a francia Gojirát. A bónusz dal: a Metallica Escape-ének az átdolgozása.

A pontos évforduló pár nap múlva lesz, de egy hete ismét pörgetem.

 

Szólj hozzá!

Jupiterian - Protosapien

2020. szeptember 15. 20:56 - wovbagger

jptrn20.jpg

A brazil Jupiteriek post-metalban utaznak. Ami így, ebben a formában nem igaz - mert szinte "természetes" a durva megszólalás, hogy a vokalista hangja bugyborog, mint a kitörni készülő vulkán, hogy nehéz eldönteni, hogy fekete-, halálos, vagy éppen iszapos fémzene folyik-e füleinkbe. Minden esetre egy nehéz nap után a lassú katatóniát könnyedén fordítja át pihenésbe.

 

Szólj hozzá!

Plague Organ - Orphan

2020. szeptember 13. 21:27 - szivarvanylo_sunfereg

Egy 39 perces, megszakítás nélküli blastbeat. Mindent felrúg, mert most lőtte be magát valami húsevő dizájnerdroggal egy patkányszaros, vértől ragacsos pincében. Gyomorból bőg hozzá vagy két tucat csuhás forma, és minden tizedik másodpercben valaki belerúg a basszusgitárba. Csak egyben, nagy hangerőn lehet, mert úgy a végére annyira péppé masszírozza az agyad az ütem, hogy komolyan elhiszed, jó ez az egész.

Szólj hozzá!

Rome - The Lone Furrow

2020. szeptember 13. 21:18 - szivarvanylo_sunfereg

A luxemburgi Jérôme Reuter már 15 éve ad ki Rome néven albumokat, amelyeken rendszerint olyan témákat boncolgat, mint a történelem, zsarnokság, nosztalgia, eszmék, erkölcs és egyéb könnyelműségek; mindezt elképesztő szövegírói, tulajdonképpen költői tehetséggel, akusztikus gitárok, hangminták és militáns dobalapok segítségével teszi. Ez alatt az idő alatt a neofolk egyik vezető alakjává nőtte ki magát, így az idei The Lone Furrow lemezt is nagy várakozás előzte meg. Annál is inkább, mert a dalokhoz olyan vendégeket szedett össze, mint Alan Averill a Primordialból, az akusztikus-bluesos-countrys világba a közelmúltban önnön jogán is belekóstoló Behemothos Nergal, a Pallbearerös Joseph Rowland, vagy az Igorrrból ismert Laure Le Prunenec. Történelemórákhoz, múltba révedésre, a modern világ kiüresedettsége feletti sóhajtozásra tökéletes.

Szólj hozzá!

Der Blutharsch + Aluk Todolo - A Collaboration

2020. szeptember 12. 09:17 - szivarvanylo_sunfereg

Az osztrák Der Blutharsch egyszemélyes dark ambient/martial industrial projektként kezdte még '96-ban, majd az azóta eltelt huszonöt évben szépen lassan alakult át meditatív, búgó pszichedelikus rockba, nem elhagyva a kezdeti okkult hangulatot sem. Az Aluk Todolo három francia arc gitár-dob-basszuson keresztül áramoltatott dervistánca, életem egyik legjobb koncertjének előadója, a blogon is voltak már. Ez a lemez nem új, de időről időre előveszem, mert totális kraut-pszich varázslat az egész.

Szólj hozzá!

Tigran Hamasyan - The Call Within

2020. szeptember 12. 09:17 - szivarvanylo_sunfereg

thtcw.jpg

Tigran Hamasyan örmény jazz zongorista, aki gyerekként arról álmodott, hogy thrash metal gitáros lesz, de tini korában hazájának népzenéjével is szerelembe esett, időnként pedig még bebop és dubstep hatásokat is csempész az improvizatív fellépéseibe. Az idei The Call Within című albuma egy kozmikus prog jazz agymenés, amiről sokat elmond, hogy még Tosin Abasi is gitározik az egyik dalban. Ha mindig is érdekelt, milyen lenne a technikás prog-djent-metal, ha örmény jazz zongora lenne, itt van rá a remek alkalom. Az se baj, ha nézed is közben:

Szólj hozzá!

En Minor - When the Cold Truth Has Worn Its Miserable Welcome Out

2020. szeptember 12. 08:28 - wovbagger

enminor20.jpg

Bár Anselmo Fülöp új projektjének tagja Jimmy Bower és Kevin Bond is (Down, Eyehategod, Hank Williams III), az En Minorban nincsenek torzított gitárok. Sőt: gitárok is alig. Van viszont helyettük egy igazán mélyre vivő, síppal-dobbal-nádihegedűvel készült déli gótikus country-folk nagylemez, ami nekem az utóbbi egy hétben rendesen beleszorult a lejátszómba. A jó Fülöp ezzel a koronggal megugrotta a Lanegan-Waits-Cave színvonalat.

 

 

Szólj hozzá!

Modern Technology - Service Provider

2020. szeptember 10. 17:40 - jószívvel.

a3582137363_10.jpg

Megmondtam, hogy oda kell rájuk figyelni. Ez a londoni basszus-dob duó lenyűgöző. Fantasztikus első kislemezük után itt van a fantasztikus első nagy is, amin aztán kurvára nem szaroznak: préselik össze a hülye fejed málhás riffekkel és tömény zajjal, kegyetlenül ocsmány grúvokkal és izzó szemű acsargással. Dekadens, cinikus, gonosz, gúnyos, de nem viccel egy percig sem. 

Szólj hozzá!

Daniel Avery - Love + Light

2020. szeptember 10. 17:09 - jószívvel.

a2714922120_10.jpg

Daniel Avery újra dönget, nagyon baszat, veret, súlyol és aztán a lemez második felében hosszan úsztat is. Magabiztos, újdonságoktól mentes munka: ott szikár és ott acidos, ahol kell, amikor meg ültet, az negédes kontrasztjaiban is gyönyörű. Nem igazán tud hibázni ez az arc.   

Szólj hozzá!

Rainforest Spiritual Enslavement - Simulated Thunderstorm

2020. szeptember 08. 17:46 - jószívvel.

a1557009365_10.jpg

Amíg meg nem érkezik az új Vatican Shadow, itt van egy elmaradásunk: Fernow tavalyi párás, sámáni, sötét esőzaja 42 kibaszott percben.

Szólj hozzá!

Sonic Youth - Rarities 1&2 (Live)

2020. szeptember 08. 09:26 - wovbagger

sncrrt201.jpg

A Ritkaságok első része egy tucat, mostanra már a kiadónál sem, vagy csak nehezen elérhető kiadványon megtalalható élő felvételt tartalmaz. Időrendben 1982-ben indul (amikor még James Sclavunos volt a dobos), és a 2009-es svájci Bad Bonn Festival idején rögzített No Way-jel fejeződik be.

 

Tovább
Szólj hozzá!

Zakk Sabbath - Vertigo

2020. szeptember 07. 18:43 - wovbagger

zkkvrtg20.jpg

A Sabbath-imádó Zakk Wylde (aki egyik gyermekét is Sabbath-nak nevezte el - a másikat mondjuk Hendrixnek, de ez már csak fun fact) Sabbath-imádó bandája bő fél évtizede létezik, és mostanáig csak koncertzenekar volt. Az első Sabs-nagylemez ötvenedik szülinapjára viszont kiadták első stúdióalbumukat, amelyen fejet hajtanak az alapzenekar debütáló alkotása előtt. Zakk társai ebben olyan arcok, voltak, mint Joey Castillo (Goatsnake, QotSA, Danzig, stb.), és Rob "Blasko" Nicholson (Ozzy, Rob Zombie, Danzig, Prong). A dalokon nem sokat változtattak, inkább a jammelős részekből hallatszik ki, hogy a három arc totálisan magáénak érzi ezeket a témákat, illetve, hogy mennyire élvezik a közös zenélést. A Vertigo egyelőre csak fizikai formátumban jelent meg, a banda Bandcamp-oldalán viszont bőven van szabad letöltésű élő felvétel.

 

Szólj hozzá!

Silverbacks - Fad

2020. szeptember 07. 10:15 - wovbagger

slvrbc20.jpg

Az Ezüsthátak Dublinból érkeztek hozzánk, és első nagylemezükön post-punk és indie rock egyvelege hallható. Az előbbi kategóriába tartozó dalokkal rendesen rokkolnak, míg a függetlenke szerzeményekben megmutatják, hogy milyen az undorgrund köntösbe öltöztetett popérzékenység. Ír jóság, szeretem.

 

Szólj hozzá!

Trey Gunn - The Third Star

2020. szeptember 06. 17:55 - amuzsikokhangjai

r-508326-1364920616-1220_jpeg.jpg

Nem állítom, hogy olyan nagy ismerője lennék Trey Gunn munkásságának, de ezt a lemezt meg akartam osztani veletek. Jó, azt tudom, hogy a King Crimson gitárosa és basszere lett a kilencvenes években, ami már önmagában egyféle garancia, játszott a Toollal is, meg David Sylviannal, de a '96-os szólólemezét nagyon szeretem (a zárószámot különösen ajánlom), szeressétek ti is, proggerek!

 

Szólj hozzá!

Soundwalk Collective with Patti Smith - Peradam

2020. szeptember 06. 11:47 - wovbagger

snwlkps20.jpg

A hangarcheológus Soundwalk Collective idén is kollaborált egy jót Patti Smith-szel. További közreműködők voltak: Anoushka Shankar, Charlotte Gainsbourg, Tenzin Choegyal.

 

Szólj hozzá!

Tricky - Fall to Pieces

2020. szeptember 06. 09:27 - wovbagger

tricky20.jpg

Az egyik szemem sír, a másik meg üveg. Egyrészt örvendetes, hogy a jó öreg Trükkös végre összehozott egy klassz albumot (az előző kettőnél mindenképpen jobbat), másrészt viszont végtelenül szomorú dolog, hogy ehhez egy személyes tragédia szolgáltatta az alapot. Sajnos a stúdiómunka kezdetén hunyt el hősünk Mazy nevű lánya, amitől nem csoda, hogy Tricky alaposan megborult. A lemezen emellett most is egy Martina-orgánumú hölgy vokalizál, a krakkói Marta Złakowska. Mindezeken túl pár hallgatás után azt javaslom, hogy a Fall to Pieces mindenkitől kapjon egy esélyt a fülelésre.

 

Szólj hozzá!

All Them Witches - Nothing as the Ideal

2020. szeptember 05. 13:10 - wovbagger

allthemwitches20.jpg

A szeptemberi megjelenések közül ezt vártam a legjobban. Most sem csalódtam: az All Them Witches még csak jó, és kiváló lemezeket adott ki. Ráadásul a sorban hatodikként megjelent Nothing as the Ideal az eddig legjobban sikerült albumuk.

 

Szólj hozzá!

Tia Carrera - Tried and True

2020. szeptember 05. 07:50 - wovbagger

tiacarrera20.jpg

Lassan negyedéve ülök ezen az albumon, úgyhogy bőven posztérett egy ideje. Az austini Tia Carrera mostanra már bő két évtizede királyos, Hendrix-féle elszállós gitármunkán és fuzzon alapuló, sok imprót tatalmazó, majdnem csak instrumentális rockzenében utazik. Az albumzáró, közel negyedórás címadó dal igazi gyöngyszeme ennek a stílusnak - de a másik négy szám sem kutya. Kiadta a Small Stone Records.

 

Szólj hozzá!

The Flaming Lips - American Head

2020. szeptember 05. 07:28 - wovbagger

flmnglps20.jpg

A Lángoló Ajkak sem tétováztak, hanem az ősz érkeztével kiadták következő nagylemezüket. Az American Head Wayne Coyne zenekari főnök szerint "a banda hazafias érzelmeinek megnyilvánulása", ennek ellenére senki se várjon tőlük nemzeti rockot. A banda visszafogta végtelen kísérletező hajlamát, aminek a végeredménye egy frankó neo-pszichó, álompop album lett.

 

Szólj hozzá!

Sevdaliza - Shabrang

2020. szeptember 03. 07:10 - amuzsikokhangjai

r-15832496-1598624544-9528_jpeg.jpg

Már a második lemezét jelentette meg az azeri, perzsa és orosz géneket magában tudó, teheráni születésű Sevda Alizadeh, aki öt éves kora óta Hollandiában él. 16 évesen elnyert egy sport ösztöndíjat, így lelépett otthonról és bár a kosárválogatottban is helyet kapott, inkább az Abletont tanulmányozgatta. A sportból örökölt fegyelemmel autodidakta módon elkezdett zenét csinálni, Twisted Elegance néven egy saját labelt is alapított, majd 2017-ben ISON címmel jelentetett meg sötét, lelassult, experimenrális poplemezt.

Tovább
Szólj hozzá!

Saltillo - Ganglion

2020. augusztus 31. 20:57 - wovbagger

sltllgng06.jpg

Már nem emlékszem, hogy ki posztolta ezt az albumot az ősidőkben (valszeg Dani, vagy Sokszám lehetett), ma viszont eszembe jutott, hogy ezer éve nem szedtem elő meghallgatni. A belbecs pedig: IDM/trip hop beat-ekre rápasszított neoklasszikus zenét kap a fülelő a Gangliontól, kevés pszihós feltéttel. Fincsi, mi? 

 

Szólj hozzá!

Bâ'a - Deus qui non mentitur

2020. augusztus 31. 19:49 - wovbagger

dqnmt20.jpg

A kimondhatatlan Bâ’a név mögött egy francia feketefém trió rejtőzik, amely idén a második nagylemezét szabadította a világra. Zeneileg néha melankolikus, máshol inkább hangulati elemekkel bűvöl el, és van olyan is, amikor a csillagok között száguldanak a srácok. Ehhez azonban többször kell pörgetni - bár nekem már elsőre megtetszett a muzsikájuk, amikor nyáron rájuk találtam. Bâ’a!

 

Szólj hozzá!

Slow Green Thing - Amygdala

2020. augusztus 30. 19:11 - wovbagger

slowgreenthing20.jpg

Az amigdalát mandula alakú idegsejt-csoportok alkotják az emberi agyban, és elsődleges szerepe van az érzelmi reakciók feldolgozásában, valamint raktározásában. A drezdai Lassú Zöld Dolog tényleg nem a grindcore-ban alkot, hanem sokkal inkább a sivatagi behatásoktól sem mentes rémséges fémzene komponálásából veszi ki a részét. Az Amygdala nálam az eheti évlemeze.

 

Szólj hozzá!

Salad - Drink Me

2020. augusztus 30. 10:59 - wovbagger

slddrnk95.jpg

Marijne van der Vlugt a kilencvenes évek elejétől volt VJ a Music TV Europe-nál: hosszabb ideig ő vezette a szerda este 11 órakor sugárzott Alternative Nationt, illetve - mivel eredetileg modellkedett - az akkori MTV The Pulse with Swatch című divatműsorát, emellett pedig a Salad-ban énekelt és billentyűzött. A négytagú banda az alternatív rock, az indie rock, és a power pop határmezsgyéjén mozgott, és a mai napig négy nagylemezt adott ki. 1997-ben az MTV tematikus, illetve országokra szabott sugárzásainak indulásával véget ért Marijne műsorvezetői karriere; valamint két album után '98-ban a Salad is feloszlott. Az újjáalakulás 2016-ban következett be, és a legutóbbi, tavaly megjelent The Salad Way című nagylemezük kifejezetten jól sikerült. A debütlemez közben negyedszázados lett idén - és továbbra is egy frankó, kilencvenes évekbeli alternatív album.

 

Szólj hozzá!

Gaudi - 100 Years of Theremin (The Dub Chapter)

2020. augusztus 29. 15:30 - wovbagger

gddthrm20.jpg

Nemrég múlt, hogy egy évszázada Léon Theremin feltalálta a nevét megörökítő, az első elektronikus hangszernek tekintett teremint. Ennek örömére a bolognai születésű, Londonban élő, elektronikus zenében utazó Gaudi illusztris szerzőtársakkal karöltve egy egész albumot szentelt a fent nevezett zeneszerszám, és a dub kapcsolatának. A hétvégét úgyis a hőség uralja, így megérett az idő egy kis dubra. Hallga' csak:

 

Szólj hozzá!

The Atomic Bitchwax - Scorpio

2020. augusztus 29. 15:10 - wovbagger

atomic20.jpg

Az Atomos Ribancviasz megbízható, mint az AC/DC, vagy a Motörhead: kisebb eltérésekkel bár, de ugyanazt a tökös, rákenrós, helyenként virgácsolós sivatagi rockot nyomják, mint a kilencvenes évek közepén. Jóság, szeretem - mert ilyen lemez a Scorpio is.

 

Szólj hozzá!