"I wanna rock you, baby..."

Oren Ambarchi / Johan Berthling / Andreas Werliin - Ghosted

2023. január 25. 22:07 - TurtleKat_

orenambarchi-ghosted.jpg

Peripatetikus grúvolás, pszichedelikus minimál, lassú-víz-partot-mos, elméd baktat, eltökélten, a holdtöltében, tépelődsz, matatsz, terved van, ilyen zene - a Fire! ritmusszekció Mats nélkül, viszont Orennel, bőröd alá visszhangzó gitár, orgonazsongás. Olyan, mintha mindig is ezt hallgattad volna. (A The Necks lemezei tudnak ilyet, ilyen émelyítő lazaságot, időtlen éjt biztosítani.) 

Szólj hozzá!

Marek Pospieszalski - Polish Composers of the 20th Century

2023. január 25. 11:21 - TurtleKat_

marekpospieszalski-20th.jpg

Nem ismertem ezt a szaxofonos arcot; a kvartettel kiadott (szintén Clean Feed gondozású) Dürer's Mother is a kedvenceim közé került jazztéren, de ez a lengyel zeneszerzők darabjait variáló, de- és rekonstruáló, nagy-zenekaros (három fúvós, brácsa, gitár, zongora, nagybőgő, dob) duplaanyag beleszegezett a levegőbe: azt vettem észre, hogy tíz perce a konyhai neoncső alatt állok, tétlenül és a konyhabútor faerezetén megrendülve, megfeszülten semmit nem csinálok. Borzongató & komplikált kitárulkozások, nagystílű, közép-európai tragikum (agyonkottázott doom!) áthuzalozva elhangolt irodai pianínók húrjaival, magnószalag-zúgással, kozmikus és hideg fúvósviharokkal. Kristályos jéglapály, jégszike a szívedbe. (Egy-egy helyen tán túl szeriőz, dermesztésre játszik, de így is az egyik legsúlyosabb pörölycsapás tavalyról - a Shit and Shine után.)

Szólj hozzá!

Oxbow & Peter Brötzmann - An Eternal Reminder of Not Today / Live at Moers

2023. január 24. 17:28 - TurtleKat_

oxbow_pb-aneternalreminder.jpg

Élnek! Oxbow zúzza a régi számokat, Brötzmann (a még mindig elemi erejű free jazz díva, medveölő kabátjában) fúj, végeredmény: eső- & átokverte tombolás, mégis, fojtott, balladisztikus, sokszor kifejezetten blues-os, film noir-os éjszakában - az a fajta holdraugató blues, ami belemetsz a szívvelőbe. Eugene hangja és Brötzmann szaxofonja felelget egymásra, licitál és támogat, a két nyúzott nyiszorgó, nyüszítő médium, szenvedés- és szenvedélykihangosító, nyomatékosítja, amit a haverja mond, vagy a partner-előadó fonákját teregeti ki; a banda stabilan döngöli alájuk a földet. Többedik hallgatásra: paradox módon visszaszelídül az élmény, a holdraugatások olykor inkább árnyékot vetnek egymásra, mint röptetnék, mélyítenék, de engem azért balzsamoz ez a kollab. 

Szólj hozzá!

Enablers - Some Gift

2023. január 24. 12:20 - TurtleKat_

enablers-somegift.jpg

Számomra ez az év lemeze tavalyról: gomolygó, fortyogó, iparvárosi nojzrokk és karakán "spoken word"-rádumálás, hasít és omlik, dühöng és réved, az egész baszottfluid és gonosz, tömör egyszerre, ruganyos-tempójú, változó hosszúságú, öntörvényűen, sötéten és amőbaszerűen mozdulnak a dalok előre-hátra. A "Beam" riffje örökre velem marad. Legfaszább szövegek. Hajrá, másszon a bőrötök alá a kátrány és a maszkulin megbélyegzettség!

Szólj hozzá!

JuJu - La Qué Sabe

2022. december 08. 22:32 - amuzsikokhangjai

 cover400.jpg

Ha már ott tartok, hogy kicsit szétnézek az internetes világhálón, hogy megnézzem, az innen a blogról megismert nagy kedvencek nem jöttek-e ki valamivel, amiről lemaradtam, akkor nem maradhat ki a JuJu sem, aminek első három lemeze szerepelt már itt, meg itt, de most látom, hogy 2021-ben kijött egy olyan album is, amiről lemaradtunk. Öreg hiba. Úgy mondják, a palermói Gioele Valenti a negyedik albumán zeneileg a Mediterráneumból északra mozdult el, de a dél misztikus tudását megőrizve tolja a post-punk, darkwave, shogaze pszichedeliát, mégis egész más hangzással, mint korábban. De ugyanúgy szeretni fogod, mint a korábbiakat.

Szólj hozzá!

White Lung - Premonition

2022. december 04. 20:52 - amuzsikokhangjai

whitelung.jpg

Szerintem az elmúlt években nem született jobb lemez a White Lung Paradise-ánál (erről a blogról ismertem meg), és erről nem vagyok hajlandó vitát nyitni. Az a kraft, azok a gitárhangzások, az a magától értetődő popérzékenység az egyik kedvenc lemezemmé teszi, amit valaha hallottam. Minden évben figyeltem, mi fogja beelőzni, de 2016 óta nem tudtam jobbat mondani. És időről időre néztem, mikor jönnek már ki új lemezzel.

Erre itt van most a Premonition. Első belefülelésre a hat évvel ezelőtti hangzást őrizték meg. Üröm az örömben, hogy ez az utolsó lemezük, azt mondják.

 

Tovább
Szólj hozzá!

Romance - Once Upon A Time

2022. november 30. 18:35 - jószívvel.

a3737836045_10.jpg

Céline Dion ikonikus balladái, átértelmezve. Semmi gúny nincs ezen a két, párban járó, csodás lemezen, kizárólag szeretet és tisztelet és alázat, ami tök jó. Máshogy nem is működnének ezek a bájos rózsaszín ködben lebegő, ellazító pacsuliszagot árasztó, irdatlan melegséggel átölelő, hipnotikus-pszichedelikus ambient-vaporwave szerzemények. A nagy dallamívekkel, nagy érzelmekkel, nagy erővel szívbe markoló Dion-dalok chopped and screwed jelleggel nyúlnak el és lassulnak be, a hangok, a hangulatok és érzések ennélfogva szinte banálisan felnagyítottá válnak, már-már absztrakttá, miközben az egyszerű szépségű billentyűfutamok és euforikus szintiszőnyegezések elemelnek a földről. Dion vokálja rendesen meg van nyesve (néha alig hallani, vagy még annyira sem), a kiragadott és mantraszerű repetitivitással loopolt szövegek és énekdallamok torzulnak, de nagyon kellemesen. Csábító, gyönyörű, szexi, megindítóan szirupos és káprázatosan melankolikus cuccok ezek, kurva nagy ízléssel, mértéktartással, stílus és arányérzékkel. Az ilyesmi pedig nagyon nem egyszerű. Az egy dolog, hogy zenei kísérletként, főhajtásként, és önmagukban is könnyedén működnek ezek a katartikusan bambultató dalok, az viszont, ahogy felpiszkálnak valamiféle bizarr nosztalgikus vágyakozást megtörtént és meg nem történt dolgok, képzetek, emlékek és álmok iránt, kifejezetten varázslatos. Mintha Badalamenti, Harold Budd és Basinksi simogatná a nyugalomra és fenségesre áhítozó hülye fejed. 

Tovább
Szólj hozzá!

Backxwash - HIS HAPPINESS SHALL COME FIRST EVEN THOUGH WE ARE SUFFERING

2022. november 30. 17:03 - jószívvel.

a2898436469_10.jpg

Backxwash végtelen, kimeríthetetlen, izzó haragtól hajtott önéletrajzi trilógiája ezzel az újfent fantasztikus lemezzel lezártnak tekinthető. 

1 komment

Mr. Phylzzz - Cancel Culture Club

2022. október 30. 21:56 - minden hiába

hu_a0997225810_10.jpg

A dicsőséges Amphetamine Reptile legújabb dobása. Tom Hazelmyer nem adja fel!  A meglehetősen limitált példányszámú, saját maga által tervezett borítójú újrakiadások után ezúttal egy friss hanganyag érkezett a kiadójától, mégpedig ettől a hangos chicagói duótól. Furán ragadós dallamok és rendkívül explozív noise rock. Avagy nagyszerű sallangmentes rockzene, ha igazán őszinték akarunk lenni. Ez a második nagylemezük, olyan arcok tűnnek fel rajta, mint Buzz Osborne, Kevin Rutmanis vagy maga Haze XXL, és aki emögé a tipikusan hazelmyeri artwork mögé néz, az egy meglepően erőteljesen szóló 128 lóerős verziót talál. Mindenki másnak ott a bandcamp.

Azon túl pedig a youtube:

 

 

Szólj hozzá!

Princess Chelsea - Everything Is Going To Be Alright

2022. október 11. 12:29 - jószívvel.

a0158668816_10.jpg

Princess Chelsea őszentsége újra köztünk van. Bármit is csinál, az sérthetetlen, megkérdőjelezhetetlen és örökérvényű. Csak lopni lehet, kitalálni már nem. Első lemezénél mondjuk soha senki nem fog jobb dolgot kiadni, ő sem, de ettől még egyik későbbi anyaga sem lett kevésbé erős. Ez sem. Egyből belemászik a fülekbe (a Forever is a Charmot képtelenség csak egyszer meghallgatni), a dalszövegek továbbra is elképesztőek, a hangulat pedig épp olyan, mint eddig bármikor: egy mennybéli játszótér bájos papírmasé-dallamai mögött olyan bizarr történések, bú, fájdalom, igazság és ködös, lynchi romantika lappang megmosolyogtató iróniával, amitől nehéz szabadulni. Egy kibaszott kincs ez a nő.  

Tovább
Szólj hozzá!

Nils Frahm - Music for Animals

2022. szeptember 25. 21:12 - jószívvel.

a2734791167_10.jpg

Van sajnos egy kifejezetten faszfej véleményem arról, ha valaki képtelen békében leülni vagy elfeküdni és odafigyelve, urambocsá' elmélyülve végighallgatni egy olyan baszottul gyönyörű háromórás lemezt, mint amilyen Nils Frahm természetben elmerült, végtelenül türelmes, meditatív, organikusan úszó-lüktető remeke. Nyilván ki az isten vagyok én, hogy megmondjam, hogyan tengessétek az életeteket, ugye. Amíg elmegyek megbaszódni, addig viszont legalább egyszer próbáljátok meg letudni, hátha. Amúgy koncepciójának grandiozitása ellenére simán a legkönnyebben hallgatható munkája. Hátha ez segít.

Szólj hozzá!

Fret - Because of the Weak

2022. szeptember 19. 17:34 - jószívvel.

a1667524698_10.jpg

Mick Harris őszentsége Fret néven kiadott korábban két csodálatosan abuzáló kislemezt, nemrég pedig kijött az első nagylemeze is, amitől azóta nehezen tudok szabadulni. A hangfalak kivéreznek, hullik a vakolat, a koponyád pép, az érzéseid lángokban, mocsadék gonosz nihil kúrja seggbe a mindennapjaid, te meg csak ropod bénán a sötét szobában, penészes mosollyal a hülye fejeden. Felőröl, vonszol, döngöl, rángat és megfojt. Betonvas a halántékodban. Akkora indusztriális techno-sújtás, mint Makó Jeruzsálemtől. Amúgy, ha ez mond valamit, akkor jó: nem olyan funky és szentségesen egyszerű, mint a Monrella, a súlya viszont hasonlóan böszme. Kizárólag retekmód hangosan, ugye. 

Tovább
Szólj hozzá!

The Bug - Absent Riddim

2022. szeptember 05. 19:14 - jószívvel.

a1537340792_10.jpg

Egy baszadék, súlyos, gonosz és dögös „riddim”, 17 fantasztikus verzióban, csodálatos előadókkal. Ha esetleg eddig nem volt világos, hogy ez az ember egy kibebaszott zseni, akkor talán most az lesz. Lenyűgöző lemez. 

Szólj hozzá!

Imperial Triumphant - Spirit of Ecstasy

2022. augusztus 30. 19:25 - wovbagger

imperial22.jpg

Pont két éve jártunk Alphaville-ben, és máris itt van az újabb Imperial Triumphant korong. A Spirit of Ecstasy minden ízében kísérletező album: hangulatok és stílusok kavarognak benne bőszen a kortárs free jazz-es dolgoktól kezdve a disszonáns feketefémmel bezárólag. A zenészeknek mégis sikerült egy bejárható, egységes zenei univerzumot létrehozniuk - mégha ez nem is lesz otthona minden hallgatónak. A végeredmény tehát erősen hangulatfüggő, de ha kapott már el a gépszíj olyan bandákat hallgatva, mint az Oranssi Pazuzu, vagy a Thy Catafalque, akkor nekik is adhatsz egy fülelésnyi esélyt.

 

Szólj hozzá!

King Buffalo - Regenerator

2022. augusztus 25. 15:58 - wovbagger

kingbuffalo22.jpg

Nem hittem, hogy a tavalyi The Burden of Restlessnes és az élő Acheron dupla dinamitját a Büfiló képes alig egy évvel később megfejelni. Aztán az első fülelésnél a padlón kerestem az államat. A Regenerator ugyanis köröket ver az eddig legjobbnak tartott előző két korongra is, vagy ahogy az elcsépelt közhely mondja "a banda az új albumával szintet lépett". Perpill nálam ez most az augusztusi évlemeze. Csekirátor:

 

Szólj hozzá!

Spirit Adrift - 20 Centuries Gone

2022. augusztus 25. 15:45 - wovbagger

spiritadrift22.jpg

A tradícionális doom felől a szőrös heréjű ikerszólós hegyi metál felé araszoló Spirit Adrift nem állt meg az úton. Ötödik albumuk úgy indul, mintha mi sem történt volna (füleld: lent), de aztán szépen lassan továbbevez egy, a hetvenes évek közepi-végi heavy rock inspirálta muzsika felé. Ez első hallásra fura lesz (én is heves szemöldökrángással reagáltam rá), de a délies ízeket is magába olvasztó szerzeményekből kihallatszik a szerető gondoskodás, ami miatt hamar elhittem nekik, hogy most ilyet van kedvük játszani. Soha gyengébbet.

 

Szólj hozzá!

Long Distance Calling - Eraser

2022. augusztus 25. 15:19 - wovbagger

longdistance22.jpg

Két éve, a Covid első hulláma után a német prog-post-satöbbi rockerek arról faggatták a hallgatókat, hogyan szeretnének élni a hirtelen megváltozott körülmények között? Idei friss munkájukon az emberi faj bolygó- és környezetrombolását veszik górcső alá, és végeredményként ez akkor is egy frankó albumként manifesztálódott, ha személy szerint zsigerileg ódzkodom bármiféle aktivizmustól. A zene csodálatos, nagyon jól esik belerévülni, és ez a lényeg. Ami nem kevés.

 

Szólj hozzá!

Heilung - Drif

2022. augusztus 24. 20:10 - wovbagger

heilung22.jpg

Befutott a harmadik Heilung nagylemez a második vágányra. A magukra önálló törzsként hivatkozó kollektíva ismét kitett magáért: torokénekléstől kezdve boszorkányos női vokalizálásig van itt minden, mint a karácsonyfán - természetesen mindezt javarészt saját készítésű hangszerekkel kísérve. A hangulat megint csak kiváló, de fülelése közben valahol ugyanaz az érzet kerít hatalmába, mint ami a Futha minden egyes pörgetésénél: az elsőként megismert Lifa koncertalbum akkora überzsír, hogy minden további korongjuk csak kullog utána. Télidőig kell várnunk, hogy kiderüljön, mekkorát ütnek ezek a dalok élőben: december 2-án a Barba Negrában fognak fellépni.

 

Szólj hozzá!

Motorpsycho - Ancient Astronauts

2022. augusztus 21. 18:27 - wovbagger

mp_aastronauts_lp_front.jpg

A Motorpsycho új albumával visszanyúl a klasszikus progrock hetvenés évek végi, és nyolcvanas évek eleji formuláihoz. A háromnegyed órás játékidejű nagylemez négy szerzeményből áll, melyek legrövidebbike két és fél, míg leghosszabbika közel huszonhárom perces. Mindezek ellenére jól megkomponált, és élvezhető hanganyag került ki a kezük alól, amit mindenki, aki valaha is érdeklődött a progresszivitás eredeti megoldásai és hangulata iránt, élvezettel fog fülelni.

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása