"I wanna rock you, baby..."

Obliteration - Cenotaph Obscure

2018. december 17. 15:14 - wovbagger

bltrn18.jpgÖt évvel a Black Death Horizon után megjelent a negyedik Obliteration album. A formula változatlan: feketébe oltott halálban utaznak, ami felér egy nagyon rossz LSD-trippel. Hallgatása közben lefoszlik rólad a bőröd, rohadni kezdenek a belső szerveid, egyenként kiesnek a fogaid, és az önmagadra mért büntetés csúcsaként élesre hegyezett kötőtűvel szúrod át az arcod, mint egy fakír. Csak neked fáj is, iszonyúan.

 

Szólj hozzá!

Sundecay - Gale (EP)

2018. december 17. 12:58 - wovbagger

sndcy18.jpg

Egy újabb jól sikerült év végi bemutatkozás, ezúttal Torontoból: a Sundecay félórás EP-je alaposan betalált nálam. A banda nagyon érzi a sludge-stoner-doom zenék lényegét, annyira, hogy hihetővé teszik, hogy van még új a Nap alatt ezekben a szubzsánerekben. Több bandára is emlékeztetnek: a korai Mastodonra, picit a Lord Dyingra és a Bauhausra, valamint a Pentagram proto-doomja is megcsillan a dalaikban.

 

Szólj hozzá!

Heilung - Lifa (Live at the Castlefest)

2018. december 16. 09:38 - wovbagger

hlng17.jpgPogány dánok összegyűltek egy kastélyban és nyenyerézve énekelnek.

Sötét hangulatú, törzsi, naturalisztikus, középkori, erdei, okkult-spirituális folklór.

Ha csíped a Wardrunát, akkor ezt még inkább fogod. FB.

 

Szólj hozzá!

Crimson Scarlet - Collection 2011-2014

2018. december 16. 09:02 - jószívvel.

a3865527352_10_1.jpg

Az együttes oaklandi (volt), a zene viszont a halálrockos brit anarcho-post-punk évtizedes hagyományait örökíti tovább, nevetségesen jól. Minden daluk itt van egy lemezen, de sajnos közel sem olyan sok számról van szó, mint amennyit tőlük meghallgatnék, újra és újra. 

Szólj hozzá!

Conjurer - Mire

2018. december 15. 20:43 - wovbagger

cnjrr18.jpg

Ezt szeretem leginkább a Bandcampben: kis kereséssel még az év végén is könnyedén lehet olyan, intenzív hallgatói élményt nyújtó albumokat találni, amitől az ember eldobja a haját . Annak ellenére, hogy a sludge kimondottan nem az a mulatós, sokszínű változatosságáról elhíresült műfaj, a brit Conjurer bemutatkozó anyagától akkora pofont kapsz, hogy a takony menetet vág a nyakadba. Ezt füleld szombat este, ne a Zix-Fucktort!

 

Szólj hozzá!

Infinite Void - Endless Waves

2018. december 15. 16:09 - jószívvel.

a2624277447_10.jpg

Az új Arctic Flowers mellé mindenképp oda kell tenni az ausztrál Infinite Void idei lemezét (ők ketten amúgy spliteltek is pár éve egy királyat), amire 6 évet kellett várni az első - és azóta bőven a sötét, halálrockos gót post-punk alapművévé érett - kiadványuk után. Az Endless Waves óriási lett, nagy lendülettel lehet ezekre a mesteri, fülbemászó ellenslágerekre szomorkodni. 

Itt alul az említett első lemez is, nem lehet nélküle létezni. 

Tovább
Szólj hozzá!

T. G. Olson - Earthen Pyramid

2018. december 15. 12:59 - wovbagger

tgoogt18.jpg

Az Across Tundras újrakiadásokkal egyidőben a banda agya, T.G. Olson is megjelentette aktuális dalcsokrát, amely egészen gitárosra hangolt lett. És hogy igazán kövér legyen az év végi lúd, a Bandcamp-oldalon még két másik idei kiadványa is szerepel, amelyek ehhez hasonlóan akár ingyen is vihetők. Ezeket kommentben linkelem őket a FB-csoportban - főleg, ha nem találod meg az előző mondatban linkké tett szavak mögött.

 

Szólj hozzá!

No Problem

2018. december 15. 10:45 - jószívvel.

A No Problem simán az egyik legjobb punk együttes jelenleg a világon. Úgy, hogy igazából nem csinálnak mást, mint, amit a kibaszott Adolescents csinált a legihletettebb pillanataikban. Kemény tempók, erő, odamondás, és eszelősen ragadós, katartikus dallamok. Steve Soto örömkönnyezik a sírban, Tony Reflex pedig meghajtja a fejét, te meg szétdobod az agyad és totális transzban pörögsz hadonászva, üvöltve, felszabadulva, vagányan. Egy kurva felesleges megmozdulásuk sincs, csodálatos életmű, az idei lemezük meg egyszerűen fenséges, annyit hallgattam, hogy majdnem elfelejtettem kitoszni ide. Volt amúgy valaki a 2014-es pesti koncertjükön? Mekkora volt, baszki.    

Tovább
Szólj hozzá!

Constant Mongrel

2018. december 15. 09:54 - jószívvel.

Elég rég adott ki új cumót a nagyszerű ausztrál Constant Mongrel, ezért most apropója is van annak, hogy ide kerüljenek, mindenükkel. Hipnotikus, monoton, zakatoló, slattyogó, sötéten és koszosan folyó, '80-as években gyökerező post-punkról van szó amúgy, amiben ott recseg a garázsszemét, a pszichedelikus pogó, a kültelki suttyópunk és valamiféle mezítlábas himnikusság is. Kurva jó együttesről van szó. 

Tovább
Szólj hozzá!

Earthling Society - MO - The Demon

2018. december 14. 13:50 - wovbagger

rthlng18.jpg

Kedvenc brit űrkáposzta bandánk idén sem ment a szomszédba némi agyasságért. Az Earthling Society egy 1983-as (majd 2006-ban digitálisan felújított) thaiföldi kung fu horrorhoz, a The Boxer's Omenhez írt képzeletbeli filmzenét. A heti évlemeze.

 

Szólj hozzá!

Samavayo & Sons of Morpheus - The Fuzz Charger (Split EP)

2018. december 13. 11:33 - wovbagger

samoso18.jpg

A Sons of Morpheusszal másfél éve már találkoztunk, idén tavasszal pedig egy EP-vel jelentkeztek, melyet a svájci sivatagi rókerek a német sivatagi rókerekkel osztottak meg. A The Fuzz Chargeren három-három szám hallható mindkét előadótól, a jóságszint pedig az egekben.

 

Szólj hozzá!

Royal Sons - Praise & Warships

2018. december 13. 11:09 - wovbagger

rylsns18.jpg

A Royal Sons bemutatkozó albumán megmutatja, hogy mitől döglik a légy Texasban. A négyesfogat a hetvenes évek bluesos rockját játssza mai hangszereléssel, és zenéjüket töményebbé teszik a helyenkénti sivatagi, és proto-doomos áthallások. Ismét egy új banda, amelyre érdemes odafigyelni.

 

Szólj hozzá!

Old Man Lizard - True Misery

2018. december 12. 10:12 - wovbagger

ldmnl18.jpg

Sabbathban gyökerező, ám leginkább a Baronesshez és az Elderhez hasonlító muzsikát nyomat a suffolki Öregember Gyík. A power trio a sludge-stoner mellett azért időnként elereszti a kezét, és pszichologizál is egy keveset. Füleldoda:

 

 

Szólj hozzá!

Daniel Deluxe - Instruments of Retribution

2018. december 08. 22:21 - jószívvel.

a1138258944_10.jpg

Nemrég adott egy remek koncertet itten, én meg imádom. Továbbra sem élősködik olyan nagyon pofátlan túlsúllyal a '80-as éveken, van bőven saját hangja, ami ráadásul nevetségesen dögös. Ilyen vadító, kemény, nehéz, vastag és baszatós-menetelős techno-témákat és gyönyörű minimál-dallamokat más synthwave-előadó nem ír (talán csak Lazerpunk). De erről már itt volt szó. A borító mondjuk némileg ciki, a zene viszont nagy.

Szólj hozzá!

Blue Youth - Dead Forever

2018. december 08. 21:36 - jószívvel.

a1407152699_10.jpg

Agyonrúgó, száz százalékos noise-rock Kanadából, százezer régi és nem régi noise-rock együttes nyomdokain. Ahogy ezt kell, dzsuvásan, cefetül keményen, húggyal és velővel és méretes herével. Megüvölt, felkap a seggedről, és beledörgöli a hülye fejed a fiszfasz rockbandák rohadó tetemeibe. Nem tudom miért adják ingyen, úgy szól, és akkorát csap az orcádba. mint a kurva élet.  

Az első kislemezük itt van.

Szólj hozzá!

Birds of Clay - Porky Pie

2018. december 08. 21:23 - jószívvel.

a3385686422_10.jpg

Finoman szólva is szubverzív, experimentális, kiábrándult, felzaklató és mindenre baszó no wave gecizaj, egyetlen embertől. Vér bugyog lassan minden szenvedő ember kikúrt testnyílásából, a kazamatákból felhörgő sátánok pedig örömtáncot lejtenek az emberiség lángoló fosa felett, nagyjából. Kíméletlen és felemésztő és megtisztító szenny ez, amit nem mosol le magadról. Mindent elfelejtesz, csak a málhás, cinikus, gonosz nihil taglózza agyon a lelked. Lenyűgöző hallgatni való azoknak, akiknek elege van. 

Az első lemeze itt van, ingyen, de a Porky Pie a kigondoltabb.  

Szólj hozzá!

Damagers - Victory EP

2018. december 08. 21:00 - jószívvel.

a2843214081_10.jpg

Új áldás a Deranged-től. Megvettem, hogy feltölthessem. Szívesen, Deranged Records! Amúgy nincs mit mondanom, akinek ez nem tetszik, az bekaphassa. Fenséges, hibátlan, messzemenőkig tökéletes. Így, ahogy van. Ja, egyébként punk. 

 

Szólj hozzá!

Grohoth

2018. december 08. 20:49 - jószívvel.

Nehéz pszichedelikus örömzenélés Moszkvából, öröm nélkül. Szétzuhant, komor lamentálások és hosszú, nyúlánk, elfolyós látomások a világ végén elszívott kövér jointok csodálatosan tömör füstjében. Sötét és irdatlanul súlyos hipnózis, falakat emelnek bongbűzből és rád döntik azokat, te pedig a csak a homlokodig érő pupilláid mögül szemléled ahogy a megcsúszott és nyekergő és ocsmány tonnák molekuláira préselik az elméd. Csak el kell indítani ezt a két lemezt egymás után, úgy el fognak vinni a picsába, hogy vissza se akarsz jönni.

Tovább
Szólj hozzá!

Fat Earthers - Three Cords and the Truth EP

2018. december 08. 20:19 - jószívvel.

a3182308700_10.jpg

A Brexit-korszak brit punk csodája újabb kislemezzel bassza szájba a Szigetország mindennemű szarságait. Kurvára zseniális. Meghallgattam vagy negyvenszer, mondom, kurvára zseniális. Akkora együttes ez, de itt már asszem leírtam. Így kell ezt csinálni, bazdmeg.

Szólj hozzá!

Workin' Man Noise Unit

2018. december 08. 20:06 - jószívvel.

Nagyszerű zenekar. Inkább zajos rock, vagy zajrockos rock, mint zajrock, de annak óriási. Régebben több volt bennük a gané, de ettől még az idei lemezükre is szétráztam a fejem. Aki szereti a Bad Guyst, a Mudhoney-t, az MC5-ot és bármilyen tökön rugó, lendületes, elragadó, dallamosabb koszos punk-rockot, az nagyon fogja szeretni őket. Kurvára tudnak dalokat írni, és kurvára tudják, hogy hol a határ a mocsok és a sláger között. Nagyon kampós, nagyon húz, nagyon dögös, tele vannak baszott energiával, ötlettel, és még őszinték. Ünneplése a rocknak ez, sörrel, cigivel, eszelős riffekkel, nagy hangerővel. Én egy ideje jól érzem magam tőlük, hátha más is így jár majd.      

Tovább
Szólj hozzá!

Coffinbirth - The Serpent Insignia

2018. december 08. 13:36 - wovbagger

cffnbr18.png

Sosem gondoltam volna, hogy egyszer egy olyan képből lesz lemezborító, amin az Ördög éppen a karmaival csipázza ki a szemét. A római Coffinbirth eközben jóféle old schoool death-et csapat, és korábbi Hour of Penance- és Fleshgod Apocalypse-tagok alapították idén. Akinek barátja a korai Cannibal Corpse és a korai Entombed, az a Koporsóban születettel is meg fogja találni a hangot.

 

Szólj hozzá!

Monstrosity - The Passage of Existence

2018. december 08. 02:00 - wovbagger

mnstr18.jpg

Tizenegy évvel legutóbbi albuma után (Spiritual Apocalypse, 2007) jelent meg a Monstrosity új nagylemeze. A technikás haláli metált nyomató banda maradt, amilyen eddig is volt. Alaposan átgondolt és jól megírt dalok sorjáznak egymás után közel egy órán keresztül, a műfaji skála a hátba rúgó betonozástól (The Proselygeist) az izmos riffekben utazó dalokig (Maelstrom) terjed. A Passage of Existence az év eleji Skeletal Remainst juttatja eszembe: az sem az újító hevülete miatt tetszik, hanem inkább a görcsölés hiánya miatt szerettem meg.

 

Szólj hozzá!

Azusa - Heavy Yoke

2018. december 08. 01:05 - wovbagger

zsshy18.jpg

Az idén megalakult Azusa a korábbi Dillinger Escape Plan basszeros Liam Wilson bandája, amely a progmat/post-hardcore/matchcore vizein evez. A zenei alapok fölött Eleni Zaifiriadou énekeslány mondja a magáét, akinek orgánuma Julie Christmas-éra emlékeztet - hangképzésileg ugyanis a suttogó kislányságtól a vonyító-vinnyogó-sikoltozó nagylányságig terjed ki nála a hanglépcső. Csekira:

Szólj hozzá!

Svartidauði - Revelations of the Red Sword

2018. december 04. 20:05 - wovbagger

svrdt18.jpg

És mikor pediglen az Univerzum határai a hőhalál kapujában egymás után ledőlnek, s minekutána azok pusztulását miden élő és holt megsínyli, akkor tudni fogjuk, hogy nem a Deathspell Omega, nem az Ulcerate, de még nem is a Szent Mayhem szólít minket magához ördögi mormogással, hanem az izlandiak lelketlen Feketéje.

 

Szólj hozzá!

Captain Caravan - Shun the Sun

2018. december 02. 16:42 - wovbagger

cptcr18.jpg

A norvég fuzzlordok bemutatkozó nagylemeze a hetvenes évek rockjában és doomjában gyökeredzik, amit a XXI. századi stoner/blues rock vibrálás tesz remekké. Mindezt persze kismillió másik bandáról is elmondhatjuk, de a négyesfogat dalszerzésből is jelest érdemel, emellett szerzeményeik nem nélkülözik az érzelmeket sem. Remélem, hogy nem csak egylemezes csoda lesznek, hanem később is legalább ennyire ütős albumokkal fognak előrukkolni.

 

Szólj hozzá!

Cowboy Junkies - All That Reckoning

2018. december 01. 17:48 - wovbagger

cwbyj18.jpg

A Cowboy Junkies Kanada egyik nagyszerű zenekara, melyet a Timmins testvérek (Margo - ének, Michael - gitár, Peter - dob) 1985-ben alapítottak Alan Anton basszeros társaságában. A négyesfogat az alternative country-americana-folk-slowcore négyszögben ingázva alkot azóta is, meghitten csodás szerzeményeik fontos komponense Margo gyönyörű hangja. Három évtized után a tízes években is aktívak, bár legutóbbi (szerintem a többihez képest kevésbé jól sikerült) The Kennedy Suite című albumuk megjelenése óta kereken öt év telt el. Az All That Reckoningon viszont ismét a "régi" Junkiest hallhatjuk: lassú és lassan a szívig hat(ol)ó dalokból kapunk egy nagy csokorral, ezáltal a világ rendje sikeresen helyrebillent.

 

Szólj hozzá!

Guru Guru! - Rotate

2018. december 01. 17:30 - wovbagger

grgrr18.jpg

A krautrock egyik alapzenekara idén ötven éves, és ennek örömére öt év után új nagylemezzel jelentkezett. A képlet változatlan: improvizációs-zakatoló káposztarockot tolnak ezerrel, és ha igazán megszalad a kezük, akkor áttévednek a progrock és/vagy a jazz rock területére is.

 

Szólj hozzá!

Unhold - Here is the Blood

2018. november 30. 19:57 - wovbagger

nhld18.jpg

Szinte hónapra pontosan tíz éve láttam a svájci Unhold fellépését az akkori Filter klubban, mikor is Gold Cut című nagylemezüket mutatták be kb. húsz embernek. Azóta 2015-ben is kiadtak egy korongot (Towering), ami nekem kimaradt, most pedig megérkezett az ötödik albumuk. A lényeg továbbra is változatlan: hangulati sludge/post-metal keveréket vezetnek fel, az újdonság csak annyi, hogy női és férfi danászás is hallható a szerzeményekben. Világot nem vált, de kifejezetten ütősebb lett a kettővel ezelőtti dalcsokornál.

 

Szólj hozzá!

Timmy's Organism - Survival of the Fiendish

2018. november 27. 22:45 - minden hiába

hu_a0892201080_10.jpg

Timmy Vulgar, Detroit nagy rock'n'roll túlélője még mindig nyomul. A Clone Defects hihetetlenül vagány garázsrocknrollja és a Human Eye zseniálisan bizarr, sci-fi/horroron táplált, Captain Beefheart és Roky Erickson fűszereivel ízesített alienpunkja után a Timmy's Organism hangzása a két zenekar keverékeként is leírható (azaz következetesen vulgari), munkásságuk méltó az elődök munkáihoz, még ha ezen a lemezen nem is annyira zabolátlan már a banda, mint például a Raw Sewage Roq idején. Mindenesetre Timmy Vulgar egy hős. És persze zseni.

Szólj hozzá!

Leroy - Leroy EP

2018. november 27. 21:48 - jószívvel.

a3205048291_10.jpg

A dublini Leroy énekese úgy üvölt, mint akinek a lábujjára esett egy hűtőszekrény, de így is kell. Amúgy meg picsarészeg, minden hangjában igazi, bármivel szembehugyáló, ösztönállati zajpunk. Lenyűgöző, olyan mintha 30 évvel ezelőtt készült volna, valahol az Outback szaros közepén. Valahogy így kell izomból, megállíthatatlan fogyatékos erővel faszon rúgni a rockzenét, amit annyira szerettek.  

1 komment

Never - Never EP

2018. november 27. 21:34 - jószívvel.

a1320999655_10.jpg

Akinek ez nem tetszik, az nem olvassa a blogot. Nincs 10 perc, de másfél perc alatt leharapja a segged. Gonosz, zsíros, nyers, nagyon hangos és nagyon nagy súllyal arcba kúró, sátánkodós, sötét hardcore-punk. 

1 komment