"I wanna rock you, baby..."

Sleater-Kinney - The Center Won't Hold

2019. október 18. 16:45 - wovbagger

sleki19.jpg

Négy és fél után új lemezük van a lyányoknak.

 

Szólj hozzá!

Battles - Juice B Crypts

2019. október 17. 17:06 - wovbagger

bttls19_1.png

Jó régen hallottunk utoljára a Battles-ről, ráadásul a négy évvel ezelőtti La Di Da Di nekem kevésbé adta az ívet, mint az első két nagylemezük. Most viszont előrukkoltak egy szintén ütődött című albummal, és bár egyelőre nem volt időm elmélyedni benne, biztató jel, hogy a már két hónapja hallgatható Titanium 2 Step című daluk kifejezetten tetszik. Hamarosan kiderül.

 

Szólj hozzá!

DJ Muggs & Mach-Hommy - Tuez-les tous

2019. október 16. 19:34 - wovbagger

djmgg19.jpg

Megölni őket címmel lemezt kiadni első hallásra kicsit meredeknek tűnik, aztán ha leesett a húsz filléres, hogy itt kőkemény gangszta rap szól, akkor már érthetőbb a dolog. DJ Muggs mindenkinek ismerős lehet a Cypress Hillből vagy a Soul Assassinsből, a Mach-Hommy néven futó rapperrel viszont most találkoztam először. Ennek ellenére nemcsak az alapok és a beat-ek, de a szövegelés is nagyon frankó. Egyedül az a fura, hogy a nagylemezként emlegetett hanganyag összesen fél órás, de tudjuk: néha a több kevesebb. Most is ez a helyzet.

 

Szólj hozzá!

Godsleep - Coming of Age

2019. október 16. 11:26 - wovbagger

gdslp18.jpg

Poros és fuzzos, stoner és space - ezek a hívószavak a görög Godsleep zenéjével kapcsolatban. Néhol a szintén zenész 1000mods is beugrik párhuzamként velük, ami nem csoda, mert a Coming of Age-nek az a George Leodis volt a producere, aki a modokat is igazgatja. Kiemelném még Amie Makris énekesnő orgánumát, aki ha kell, bársonyosan simogatja a fülkagylók belsejét, viszont ha úgy hozza a dal, akkor a torkából kiáramló erőteljes rezgésekkel is képes stimulálni a hallgató idegeit.

Legközelebb élőben: 2019. november 5., Robot

 

Szólj hozzá!

Protoje - Ancient Future

2019. október 15. 09:11 - wovbagger

prtjj15.jpg

Oje Ken Ollivierre a.k.a. Protoje jamaikai zenészcsalád szülötte, aki 2005 óta maga is muzsikuspályán serénykedik. Az eltelt közel másfél évtizedben négy nagylemeze jelent meg, az Ancient Future a harmadik a sorban. Ránézésből azonnal kideríthető, hogy a soul-os reggae műfajában alkot, a dalok tematikailag pedig az élet dolgairól regélnek a hallgatónak.

 

Szólj hozzá!

E-Z Rollers - Weekend World

2019. október 14. 18:05 - wovbagger

ezrll99.jpg

Egy dolog, hogy nemrég eszembe jutott előkotorni a polcról ezt az albumot, és kiderült, hogy tavasszal betöltötte a huszonötöt. Egy másik, hogy ők is az "ismeretlen ismerős" kategóriába tartoznak: a lemezindító Walk This Land-et mindenki hallotta már, max nem tudja, hogy ők követték el - a dal a Guy Ritchie-féle A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső betétdala volt. Mindezeken túl a norfolki E-Z Rollers nagyon karaj dárenbézt játszik, füleldoda:

 

 

Szólj hozzá!

Bretus - Aion Tetra

2019. október 10. 09:57 - wovbagger

brtss19.jpg

Két évtizede nyomja a doom-ot a talján Bretus, az Aion Tetra pedig a negyedik nagylemezük. A dalokat a helyenkénti blues-os alapokra konstruált lassúság szövi át, a zsíros, több tonnás riffek lomhán bugyognak elő a gitárokból, a szövegek pedig horrorisztikus lovecrafti történeteket regélnek el a közel háromnegyed óra alatt. Ráérős jóság.

 

Szólj hozzá!

Alunah - Violet Hour

2019. október 09. 07:05 - wovbagger

lnhvlt19.jpg

Két, igen ritka jelenség látható a lemezborítón: az egyik az a mozzanat, ahogyan a négykezű, furaszemű Kecskeisten előtt térdeplő Halál alázatos testtartásban azt mondja: "Légyszi adj már kölcsön, öreg vagyok, kell a pénz." A másik pedig egy fizikai jelenség, az ún. ibolyántúli izzás, amit a háttérben látható két hold közös gravitációs mezeje vált ki, és idilli keretbe foglalja a jelenetet.

 

Szólj hozzá!

Rosalie Cunningham - Rosalie Cunningham

2019. október 06. 10:19 - wovbagger

rslcn19.jpg

A multiinstrumentalista Rosalie Cunningham a hetvenes éveket a proggerebb feléről megfogó Purson énekesnője volt 2011 és 2016 között, az oszlás után pedig szólópályára lépett. Első nagylemeze idén jelent meg, és minden van rajta, mint a karácsonyfán. Ettől még nem lett mainstream, vagy pláne kommersz, hanem maradt az a rétegezett, és nem kicsit a '65-'75 közötti zenék ihlette muzsika, amely irányokban korábban a Purson is alkotott. A Pretty Thingstől kezdve a Queenen, Curved Air-en és ki tudja még, min keresztül egészen a Sabbathig terjednek a dalok inspirálói - a lemezt záró Yarn from the Wheel még Pink Floydos húrokat is megpendít. Egyszerre játékos és komolykodó, így mindenkinek tetszeni fog, aki egy állati jó hangra, és a fent nevezett időszak által ösztönzött muzsikára vágyik egy felhős vasárnap délelőttön.

 

Szólj hozzá!

Exulansis - Sequestered Sympathy

2019. október 06. 09:35 - wovbagger

xlnss19.jpg

Hajnalimádó csoporttagunk hívta fel a figyelmet erre a nagyszerű, feketébe hajló avant-post-bármi műfajban gitárral, hegedűvel és hörgéssel utazó oregoni trióra, én pedig egy hét alatt elfelejtettem jól, hogy a FB újabban nem enged ki kommentet, ha Zippys link van benne. Így megkapta a maga posztját, amit füleljetek egészséggel!

 

Szólj hozzá!

Part Time - Modern History (2019)

2019. október 03. 22:00 - lorsolace

e050fb23974125fc6e4dc98e07f4a065_414x414x1.png

Van ez a hypnagogic pop néven emlegetett irányzat, ami még csak picit sem metál, de épp annyira le van öntve a nyolcvanas éves nosztalgiájával, hogy meg tudjon fogni bizonyos napjaimon amolyan háttérzajnak, hozzáteszem leginkább egy retró pornófilmben, vagy egy meggyötört TDK szalagon játszott limonádéreklámban tudom elképzelni. Finom kis lo-fi cucc szintikkel és gitárral, és bár véleményem szerint ezt a stílust még mindig Ariel Pink illetve John Maus gyakorolja a legizgalmasabban és legtökösebben, kellemes pillanatokat tud okozni ez a David Loca nevű csóka is a Part Time név alatt futó projektjével, aki talán a legtöbb elszállós hatást viszi bele a dologba ebből a hármasfogatból.

>

A szeptemberben kijött Modern History-nak már a borítója is sejteti, hogy Dávid urat elragadta egy sárga tengeralattjáró, miközben a delfineknek játszott a pálmafás stégen, az utazás alatt pedig volt ideje megírni egy indokolatlanul hosszúra nyújtott lemezt, amin most kevesebb emlékezetes pillanat van, mint a korábbi anyagain (az album névadó dalán és a Happy Birthday Ricky-ben jön fel leginkább levegőre a langymeleg víz alól), de a hangszerelés a régi, így ha az valakinek bejön, érdemes messzebbről szemezgetnie a munkásságával, mondjuk berakni a 2013-as PDA-t, vagy a 2011-es What Would You Say-t, mert Loca öregemberebb mint valaha, és az utolsó "Drugs Drugs Drugs (Synthetic)" című dal sem kell ahhoz, hogy nyilvánvalóvá váljon, valamire eléggé rácsúszott, bár ezt már eddig is sejtettük.

 

Szólj hozzá!

The Cosmic Dead - Scottish Space Race

2019. október 03. 16:35 - wovbagger

csmcdd19.jpg

Négy szertelenül és szüntelenül improvizáló, összességében közel nyolcvan percre rúgó játékidejű szerzeményével megszületett a The Cosmic Dead eddigi legjobb nagylemeze.

 

Szólj hozzá!

White Ward - Love Exchange Failure (2019)

2019. október 02. 21:04 - lorsolace

dmp0179_cover_3000x3000.jpg

Hosszú, esős napok soundtrackje az urbánus élet margójára, amiben a cement ridegségét idéző húrtépésekbe egészen váratlan pillanatokban simogat be a kesergő szaxofon és a zongora, az ukránok fincsin művelik ezt a konyakkal leöntött fülnoirt.

 

Szólj hozzá!

72 Percent - How Is This Going To Make It Any Better?

2019. október 02. 19:20 - jószívvel.

a3049074203_10.jpg

Egyáltalán nem szoktam élvezni az instrumentális zajrockot, de ezek a nyomorultak elvarázsolnak. Gonosz, geci, aberrált, pszichotikus és sátáni nihiltől bűzlő rohadék számok egymás után. Nyiknyik, nyekere, baljós részeg tangó, lesújtás, sodrás, tekerés embertelen irányokba aztán meg egyenesirányú fejbekúrás. Óriási zenélés, amúgy, csak nem a puhafaszú hülye rocker haverodnak szól. Nekem ugyan hiányzik egy David Yow, vagy valaki, aki megfogalmazza az amúgy egészen bámulatos dalcímeik mögött lüktető eszelős hangulatot és haragot és sötétséget és retardált kiüresedettséget, de szerencsére azért ezek a kibaszott nagyszerűen megírt nóták beszélnek énekes nélkül is (leszámítva az utolsó számot, amin van dalolás, méghozzá milyen). Artikulálatlanul, de beszélnek.

Amúgy ez a harmadik lemezük, az előző kettőt ugyan jó párszor meghallgattam már a neten itt-ott, de sajnos nincsenek meg. Segítsetek, ha tudtok. 

   

Szólj hozzá!

Cranial - Alternate Endings

2019. október 02. 17:48 - wovbagger

cranial19.jpg

Két éve igencsak jól sikerült a bemutatkozó albumuk - és hasonló izgalmakat rejt a most megjelent második nagylemezük is. Az Alternate Endings a Cult of Luna A Dawn to Fear-jénak karcosabb, darabosabb ikertestvére. A véleményt csak erősíti a tény, hogy a bajorok korongját Magnus Lindberg maszterolta, és a CoL kolosszális műve mellett év végén jó eséllyel a Cranial is ott lesz a legjobb idei atmoszférikus cuccok között.

 

Szólj hozzá!