"I wanna rock you, baby..."

Bell - Tidecaller - 2017

2017. február 23. 21:40 - norberthellacopter

1487364907_bell-tidecaller-2017.jpg

Az igen fiatalnak tűnő svéd srácok debütlemezét a rablóoldalakon (azon a nyolc-tíz helyen ahol én láttam legalábbis) mindenhol heavy/stoner metalként hirdetik, az igazság szerint azonban a stonerhez túl sok közük nincs, annál inkább a Grand Magus, vagy a Candlemass féle kissé heroikus heavy/doomhoz, legalábbis én ezt sokkal inkább kihallom belőle. pár végigpörgetéssel elég jóra lehet hallgatni, youtube-ra a zenekar fel is lökte az egész lemezt, vagy hallgatod ott, vagy leszeded, ahogy érzed.

facebook

Szólj hozzá!

King Woman - Created in the Image of Suffering - 2017

2017. február 23. 21:12 - norberthellacopter

a1256656107_10.jpg

Ez a friscoi zenekar debütáló nagylemeze a Relapse-nél, a Whirr volt énekesnőjével, Kristina Esfandiarival a mikrofonnál, ami erősen rányomja a zenére is a bélyegét. Shoegaze szószba mártogatott Windhand-szerű pszihedelikus doom metál, ami mondjuk lopható már egy hete, így aki akarta már rég magáévá tette, aki viszont nem, az most megteheti.

facebook

Szólj hozzá!

Ordos - House of the Dead

2017. február 22. 12:17 - wovbagger

ord17.jpg

A svéd Ordos második albumának ismertetőjében ezt írja Bandcamp-oldalán: "Trashy stoner-doom with inspiration from black metal, bluesy psychedelic stoner and everything in between." Olyan is, mint a megfogalmazás: az uppsalai legények gyakorlatilag eljátszanak mindent, ami eszükbe jut, a harapós sludge-tól egészen az elszállós témákig. A gitáros Markus Wikmarkkal valamikor régen már találkoztunk: az előző évtizedben még a S:t Erikben nyúzta a húrokat.

 

Szólj hozzá!

Gorilla Mask - Iron Lung

2017. február 22. 11:50 - wovbagger

gom-il.jpg

A Gorilla Mask a kanadai Peter Van Huffel altszaxofonos, és két német úriember, Rudi Fischerlehner dobos, illetve Roland Fidezius basszer/effektfelelős közös társulata. Nagy kedvencük a kísérletezés, az improvizálás, és a műfajok közti szabad átjárás. Muzsikájuk alapvetően szabadon kezelt jazz, ami a punk és a metal elemeit is magában hordozza. Így nem hiányzik belőle a káosz, a zaj, a disszonancia és az atonalitás sem. John Zorn meg csak irigykedik.

 

Szólj hozzá!

Soulburn - Earthless Pagan Spirit

2017. február 21. 13:18 - wovbagger

sb16_1.jpg

A második nagylemez megjelenésének idején Norbert leírta, amit a holland Soulburnről tudni kell. Időközben tavaly novemberben megjelent a banda harmadik korongja is. Zeneileg nincs változás: a nyolcvanas évek extrém metáljában megmerítkező, feketés doom-death muzsikát játsszák.

 

Szólj hozzá!

sassya- - non communication

2017. február 17. 20:48 - jószívvel.

a0974333499_10.jpg

A japán sassya- fél éve kiadta minden idők egyik legjobb noise-rock lemezét. Legalábbis az én fejemben így él a non communication. Egész egyszerűen lenyűgöző. Felemelő, szétrobbantó, málhás terápiás pusztulat, amitől mindig jobb embernek érzem magam.  

Aki szereti a Fugazit (ki a fasz nem szereti a Fugazit?), a Shellacot (ki a fasz nem szereti a Shellacot?), az Unsane-t (most komolyan, ki a fasz nem szereti az Unsane-t?), a The Jesus Lizardot (na nemá'), és nem retten a japán harcivokáltól, az örömében magához fog nyúlni. 

De tényleg, ez a lemez szent, és mindenkinek erről kellene beszélnie.

Szólj hozzá!

Hawks - No Cash Value

2017. február 13. 19:11 - jószívvel.

857091_611211972239456_668708673_o_1363832635.jpg

A kibaszott Hawks végleg elbúcsúzott ezzel a lemezzel, és baromira fognak hiányozni. Az egyik legjobb és legértékesebb kortárs noise-rock banda volt, pár év múlva klasszikusként fogják őket hallgatni a jobb emberek. Egy perces kussal töltsétek le vagy vegyétek meg ezt a lemezt, és basszátok szét rá a lakóövezetet. 

Szólj hozzá!
Címkék: hawks noise-rock

Thievery Corporation - The Temple of I & I

2017. február 13. 09:38 - wovbagger

thi17.jpg

A Rob Garza és Eric Hilton alkotta Thievery Corporation bő két évtizede ad ki lemezeket. Kezdetben csak a zenefüggők örömére, aztán később egyre szélesebb közönség számára tolták muzsikájukat. Sajnos ennek várható következménye volt, hogy a kétezres évek közepére, a The Cosmic Game (2005) nagylemez után fáradttá és önismétlővé váltak az albumaik. Három, számomra felejthető korong (Radio Retaliation, Culture of Fear, Saudade) után most viszont sikerült egy jónak mondható anyagot letenniük az asztalra. A The Temple of I & I nagyrészt a jamaikai zenék bűvöletében fogant, így alapeleme a dubos vibrálás. Mellette persze megmaradtak a Thieveryre jellemező reggae-bossa nova-jazz-közel-keleti zenék hatásai is. Egy kis nyár a tél vége felé nem fog megártani.

 

Szólj hozzá!

Dead Witches - Ouija - 2017

2017. február 12. 21:11 - norberthellacopter

hps048_deadwitches-ouija.jpg

Ezt a nevet is simán kiadhatná a stoner/doom névgenerátor, és a zenében sincs semmi meglepő - de vajon mi meglepő lehetne egy újabb pszihedelikus, okkult mázba húzott énekesnős doom metál lemezben? Semmi, de nem is kell, mert az anyag jó, remekül szól, a tagok közt pedig ott van az egy csomó Electric Wizard lemezt felütő (plusz Ramesses, With the Dead) Mark Greening, és a pár hete új anyaggal jelentkező digó Psychedelic Witchcraft énekesnője, Virginia Monti.

facebook

Szólj hozzá!

The Arson Project - Disgust - 2017

2017. február 12. 12:43 - norberthellacopter

cover_164.jpg

Nem siette el első nagylemezét ez a svéd grindcore csapat, a tízszámos Blood and Locusts EP kilenc éve jelent meg, azóta azt hiszem nem is volt csak egy split a Noisearrel a Relapse-nél, de még az is az évtized legelején jött ki. Mindegy, most itt az LP (hivatalosan április 7, nme tudom hogy került ki ilyen korán), "23 minutes of harsh audio violence - mixing grind, hardcore metal and punk with a furious overdose of misanthropic hate. FFO: Cursed , Dead in the Dirt, His Hero is Gone, Masakari". Április 21-én játszanak a Dürer Kertben.

facebook

Szólj hozzá!

Television - Marquee Moon

2017. február 12. 11:46 - wovbagger

te-mm.jpg

A Television első nagylemeze február 8-án töltötte be a negyven éves kort. Sokan, sok helyen méltatták már az albumot, így aki szeretne a részletekben elmerülni, annak a Wiki-szócikket ajánlom. A hetvenes évek második felében megjelent Marquee Moon mellett azért lehetetlen szó nélkül elmenni, mert legalább három stílusra fejtette ki termékeny hatását. Nélküle ma nem olyan lenne az indie rock, a post-punk, és a new wave sem, mint amilyennek ismerjük (hogy a kétezres évtized elejének post-punk revivaljáról már ne is beszéljünk). És hogy mennyire mélyen hatott a Television? Csak két példát említek, mert a sor szinte a végtelenségig folytatható: ha alaposan odafigyelve hallgatjuk a lemezt, észre lehet venni, hogy The Edge, és John Frusciante is sokat pörgették kezdő gitáros korukban. (Zárójeles megjegyzés: fura post-punknak hívni valamit, ami háromnegyed évvel az első Pistols-nagylemez előtt jelent meg, de mégis igaz.)

 

Szólj hozzá!

Hola Ghost - The Man They Couldn't Hang

2017. február 10. 16:48 - wovbagger

hol09.jpg

Nem sokkal azután, hogy 2004-ben kilépett a Nekromantixból, Peter Sandroff régi barátjával, a grafikus Gris Grimlyvel lógott együtt Los Angelesben. Szó szót, illetve sör sört követett, és kitalálták, hogy Gris valamikor elkészülő zombifilmjéhez Peter írja majd a zenét. Innentől felgyorsultak az események, és nem sokkal később megszületett a külsőségeiben mexikói zombikat idéző, zeneileg psychobilly-surf vonalon mozgó Hola Ghost. A trióban Kristian, Peter testvére dobol, és Jeppe Jensen bőgőzik. A The Man They Couldn't Hang a második, 2009-ben megjelent nagylemezük, amit hosszú hallgatás után 2014-ben egy EP (Chupacabra) követett. Az utóbbi két évben pedig Dániában és külföldön is aktívan koncerteznek.

 

Szólj hozzá!

Cranial - Dark Towers, Bright Lights

2017. február 10. 14:49 - wovbagger

cra17.jpg

Volt egyszer egy Omega Massif, ami 2014-ben feloszlott. Boris Bilic azóta a Blacksmokerben tolja a basszusgitárt, az ő tavalyi, Rupture című korongjukkal már találkoztunk. Michael Melchers gitáros új bandája pedig a Cranial, és most jelent meg a bemutatkozó nagylemezük. A bajor négyesfogat post- és sludge metalban utazik, amit a Neurosis és a korai Mastodon keverékeként lehet belőni. Ezeken túl semmi újdonság nincs benne, viszont ha elkap a hangulata, akkor könnyen behúzza a hallgatót.

 

Szólj hozzá!

Bludy Gyres - Echoes from a Distant Scream

2017. február 10. 13:44 - wovbagger

bugy17.jpg

A Bludy Gyres bemutatkozó albumának hanganyaga tömény Sabbath-imádatra épül, és öt monumentális tételből áll. A banda tagsága nem ma kezdte űzni az ipart: mindannyian a nyolcvanas évek Atlantájának heavy-thrash-speed együtteseiben tűntek fel (Hallows Eve, Warrior, Lestregus Nosferatus). Csekkold:

 

Szólj hozzá!

King Gizzard & The Lizard Wizard - Flying Microtonal Banana

2017. február 09. 07:10 - wovbagger

kig17.jpg

Megérkezett az aussie banda kilencedik nagylemeze.

 

Szólj hozzá!

The Necks - Unfold

2017. február 08. 17:51 - wovbagger

tne-u.jpg

Ismét itt van az ausztrál fura jazzt játszó The Necks trió, előző két lemezüktől (Open (2013), Vertigo (2015)) eltérően most viszont nem egyetlen dalt írtak meg nagylemez hosszúságúra. Az Unfold négy szerzeményből áll, és közel 75 perc összjátékidejű. A lemaradók pedig klikkeljenek a Bandcamp-oldalukra.

 

Szólj hozzá!

Haggatha - V

2017. február 07. 16:45 - wovbagger

hagg-v.jpg

Egy újabb banda, amelyik a világvégéhez vezető, mindent elsöprő kőzetlemez-mozgásokat próbálja kiváltani a zenéjével. A kanadai Haggatha legénysége a Bison BC, a 3 Inches of Blood és a Goatsblood egykori és jelenlegi tagjaiból áll.

 

Szólj hozzá!

Wiegedood - De Doden Hebben Het Goed II - 2017

2017. február 06. 20:14 - norberthellacopter

1486402664_c103.jpg

Az Oathbreaker, Amenra, Rise and Fall tagokból álló, remek kamublekkben utazó belga vígdúdok (bocs, kérem a pofont) azonos című és borítójú két évvel ezelőtti debütlemezének folytatása, ha a pár napja keringő webripet leszedted már valahonnan, akkor érdemes cserélni erre a cdripre, mert az még az amúgy rendkívül ostoba füleimnek is pocsék minőség volt.

facebook

Szólj hozzá!

Ill Move Sporadic & Tenchoo - Panic Room 9

2017. február 04. 20:28 - jószívvel.

a1614527500_10.jpg

Nyilván azért érdekelt ez a lemez, mert Jason Williamson a kibaszott Sleaford Modsból nem minden jöttmenttel közösködik. A király viszont az, hogy nem csak az a szám vadállat, amin Williamson szövegel, hanem az egész. Súlyos brit lakótelepi harci hip-hop (Tenchoo nagy ura ennek), kövér és szétütő ütemekkel (Ill Move Sporadic nagy ura ennek), gengszterfeszkóval, drogszaggal, panelpenésszel, anyázással. Nagyon illegálisnak érzed majd magad tőle, nagyon keménynek, és baszottul hiteltelennek, de ez így van rendjén.    

Szólj hozzá!