"I wanna rock you, baby..."

Aathma - Avesta

2017. április 24. 16:41 - wovbagger

aat17.jpg

Ókori perzsa szövegeken alapuló (és azokra reflektáló) albummal jelentkezett januárban a spanyol Aathma. Muzsikájuk a szokásos ez-az módon írható körül: a hangulatra hangsúlyt fektető, alapvetően sztónerszerű és doom-os szerzeményekről van szó, amiről a post-metalba egy pillanatra belemártott Kyuss jutott már többször is az eszembe. Fülelni ér:

 

Szólj hozzá!

Pretty Maids - Future World

2017. április 24. 16:28 - wovbagger

pm87.jpg

A napokban lett harminc éves a dán Pretty Maids második lemeze, amit afféle nyolcvanas évekbeli alapvetésnek is nevezhetünk. Egyrészt szerintem azért, mert akik hozzám hasonlóan anno megismerték őket, azok jó eséllyel mindannyian a "Heavy Metal kedvelőinek" című rádióműsorból vették fel kazira (szerkesztő: Adorján Ágnes, ha jól emlékszem), másrészt mert a zenekar a heavy metalon inneni, de a hard rockon túli nagykirály muzsikát tolt három évtizede. Csak ezt az egy albumot ismerem tőlük, de mindmáig rendszertelen rendszerességgel meghallgatom.

 

Szólj hozzá!

Cojones - Resonate

2017. április 24. 16:13 - wovbagger

coj16.png

Sztónerikus összetevőkkel megfertőzött alternatív rock a horvát Cojones specialitása, amit olyan kiváló fílinggel játszanak, hogy a két összetevő inkább csak útmutatás a zenéjükhöz. Talán éppen emiatt nem is eresztették bő lére: a Resonate mindössze 35 perces, de mégis egyedi, vibráló, és nagyon könnyen hallgattatja magát. Hiv.

 

Szólj hozzá!

John Norum - Face the Truth

2017. április 22. 10:31 - wovbagger

jn-ftt.jpg

Akár a nem létező Elfeledett Lemezek sorozat tagja is lehetne John Norum a Europe utáni és előtti második szólólemeze, amely tegnap volt huszonöt éves. Miért érdekes ez?

A borító mögött kiváló hard rock található, amely nemcsak, hogy újraindította az addig balhés junkie-ként elkönyvelt Glenn Hughes karrierjét, de a mai napig Norum sem szerzett a Face the Truth-nál jobb szólóanyagot. A hangzásról csak annyit, hogy gyakorlatilag tökéletesre sikerült - ha jól tudom, újrakevert változat negyedszázad alatt sem jött ki belőle. Az albumon nincs még csak gyenge dal sem: a negyedik tétel (Opium Trail) egy Thin Lizzy-átirat, ami szerintem jobb, mint az eredeti. Az ötödik szerzeményben (We Will be Strong) Norum és Joey Tempest duettje hallható, és ma már tudjuk, hogy ez (valahol) a gitáros Europe-beli visszatérését előlegezte meg. Ha lenne százas "mindent vivő" listám, akkor biztos, hogy előkelő helyen szerepelne rajta a FtT (mint ahogy a CD a polcom ékessége), és ennek megfelelően mindig ott van a lejátszómon. Röviden: örökklasszis, aminek nincs (mert valószínűleg nem is lehetett) folytatása.

 

2 komment

Night Demon - Darkness Remains - 2017

2017. április 21. 17:43 - norberthellacopter

ob_c868c2_night-demon-darkness-remains-1500x1500.jpg

Visszatért a kaliforniai éjdémon, hogy ismét visszarepítsen minket '82 környékére az Egyesült Királyságba, amikor a Maiden, a Tank, a Jaguar, a Diamond Head, a Crucifixion, az Angel Witch, és a többi fiatal heavy metal csapat rúgta szét a klubokat. A progresszió tehát még enyhe fuvallatként sem legyinti meg az anyagot, ugyanott folytatják, ahol az előzőt abbahagyták, a lemez végére meg feltettek két feldolgozást bónusznak, a Sabbath Mob Rules lemezéről a Turn Up the Night, valamint a Queen We Will Rock You átiratát, aminek láttán erősen felhúztam a szemöldököm, de amúgy tök király lett.

facebook

1 komment

Iggy Pop - The Idiot - 1977

2017. április 21. 13:23 - brcwyn

ip-ti.jpg

hivatalos | facebook

Ma 70 éve, James Newell Osterberg, Jr. néven, Muskegon városában született személyes, bár korántsem egyedülálló panteonom egyik jelentősebb alakja. Emellett idén ősszel lesz 40 esztendeje, hogy szólópályára merészkedve megjelent első saját nagylemeze: a címében Dosztojevszkij regényéből, A  félkegyelműből ihletet merítő The Idiot albumon David Bowie dolgozott producerként, ami emiatt is fordulópont volt a Stooges után Iggy karrierjében, a művésztárs Berlin alkotói korszakának részeként. Mit lehet ehhez még hozzáfűzni? Nyilván sok mindent, de szigorúan a közhelyek mentén mozogva maradjunk annyiban, hogy örülnék, ha egyáltalán megérném ezt az életkort, nemhogy ilyen állapotban. Éljen soká a Pop!

Szólj hozzá!

Zeal and Ardor

2017. április 21. 09:55 - brcwyn

zaa-zaa.jpg

2014 - s/t

hivatalos | facebook

Sokan valószínűleg már birtokolják ezt a gyönyörű, fekete gyöngyszemet valamilyen formában, amely szektatestvérünk, Jani csodálatos felfedezéseként látott éjvilágot pogány arcos gyülekezetünkben, de inkább áldozzunk a megkövetelnél kétszer több kakast, mintsem hogy a folytatásban felidézett, felettébb kínos helyzetbe hozzuk önnön személyünk.

Tovább
Szólj hozzá!

Resurgency - No Worlds... Nor Gods Beyond - 2017

2017. április 18. 22:29 - norberthellacopter

cover_171.jpg

Ennek a görög csapatnak az öt évvel ezelőtti debütjét nem hallottam, de ez a második LP remek floridahalált rejt, az FDA Rekotz azt mondja hogy "highly recommended for fans of MORBID ANGEL and early DEICIDE", nekem legtöbbször talán a kiváló Brutality jutott eszembe, na ez nem rosszabb, mint nekik a tavalyi visszatérő anyaguk.

facebook

Szólj hozzá!

Humanoid - The Mists of Pluto

2017. április 18. 14:03 - wovbagger

hum17.png

Blues-os, elszállós, jammelős, sztónerikus rockot játszik a portugál Humanoid. Ha valamihez hasonlítani kell, akkor elsősorban az All Them Witches ugrik be. Csapatásra érett anyag.

 

Szólj hozzá!

Norse - The Divine Light of a New Sun

2017. április 18. 10:40 - wovbagger

nor17.jpg

Szokatlan ritmusok, vissza-visszatérő disszonancia, fogós fekete modernség: röviden így jellemezhető az ausztrál Norse harmadik nagylemeze. Frankón passzol a kinti ramaty időhöz.

 

Szólj hozzá!

Swear Jar - Cuss

2017. április 15. 20:13 - jószívvel.

a2152208188_10.jpg

Ha ez a 2011-es lemez harminc 30 évvel korábban jelenik meg, ma klasszikusként emlékeznénk rá. Mivel azonban "mindössze" 6 éve jelent, ezért csak azt tudjuk róla elmondani, hogy egy előképeihez méltó, punk és zajrock mestermunka, ami olyan őrülten és mégis precízen lüktet és kalimpál, mint a Kepone, a Minutemen és a Rapeman, olyan meglepő és dekadens dalszerkezetekkel sokkol és pusztít, mint a szent Butthole Surfers, és olyan csúnya és büdös és hipnotikus, mint a Big Black és korai The Jesus Lizard. Nagyon nem semmi lemez, amitől elsőre lerobban az agyad, aztán a sokadik hallgatásra is csak lihegsz, hogy baszki mit csinálnak már. Vastag, nehéz, gyönyörű cucc, aminek fanfárok kíséretében kellett volna bevonulnia a kánonba.  

Szólj hozzá!

Boss Hog - Brood X

2017. április 15. 19:55 - jószívvel.

screen-shot-2017-01-03-at-12_07_23-pm-1483463418-640x646.jpg

Fogalmam sem volt róla, hogy a Boss Hog közel két évtized után idén lemezt adott ki. Aki hasonlóképp van vele, az örül, és hallgatja Jon Spencert és Martinez nagyasszony sajátos blues királyságát, és kussol. 

 

Szólj hozzá!

Black Tundra - Black Tundra

2017. április 14. 13:01 - wovbagger

black_tundra-cover.png

A Black Tundrát egy éve alapították korábbi Dopelord- és Hidden Haze-tagok. A lengyel kvartett megbízható minőségben hozza a Neurosis-vonal sludge- és post-metalját.

 

Szólj hozzá!

Snowchild - Age of Change

2017. április 13. 12:10 - wovbagger

sno16.jpg

A Snowchild egy Sabbath- és Ozzy-mánia fűtötte kansasi power trio. Az Age of Change akár ingyen is lehúzható a Bandcamp-oldalukról. Ennél többet nem is kell mondanom.

 

Szólj hozzá!

Laraaji & Sun Araw - Professional Sunflow

2017. április 13. 11:59 - wovbagger

lasa16.jpg

Laraaji a nyolcvanas években Brian Enoval közösen farigcsált ambient tájképeket, ennek ellenére számomra ismeretlen volt mostanáig. Sun Araw-val közös korongjuk tavalyi lipcsei és lausanne-i fellépéseik mementója, és nem annyira elborult, mint a pár napja már posztot kapott The Saddle of the Increate. Persze első hallásra feltűnik, hogy improvizálnak, és az sem titok, hogy odafigyelős hallgatást kíván az album, viszont akinek van türelme elmélyülni benne, az nem fogja megbánni.

 

Szólj hozzá!

CobraJab - CobraJab

2017. április 13. 11:34 - wovbagger

cbrj16.png

Az oklahomai CobraJab mindenkinek tetszeni fog, aki kedveli a fuzz rockkal vegyes sztónerkedést. Leginkább az tetszett meg bennük, hogy a cím nélküli bemutatkozó albumnak irdatlan nagy hangulata van. Folyamatosan azt érezni, hogy valami kimondhatatlan dolog lappang a hétköznapok hátterében, ami lassan mindent beborít. Jellemző módon szerintem a nem kevés doom-os momentumot tartalmazó The Mare a legjobb szerzemény az alig 36 perces nagylemezen. Füleldcsak:

 

Szólj hozzá!

Arc of Ascent - Realms of the Metaphysical

2017. április 12. 16:32 - wovbagger

aoa17.jpg

Az új-zélandi Arc of Ascenttel anno a Freeblogon találkoztunk (Circle of the Sun 2010, The Higher Key 2012), emellett Craig Williamsont, a banda basszer-multiinstrumentalista zenészét korábbról a Daturából, illetve The Lamp of the Universe néven kiadott (szóló)lemezeiről ismerjük. Az Ascent öt év után megjelent harmadik nagylemezén továbbra is a palm desert-i stoner rockot nyomja, sok fílinggel, nagyszerűen.

 

2 komment

Oiseaux-Tempête - AL-'AN!

2017. április 12. 10:53 - wovbagger

alan.jpg

A francia Oiseaux-Tempête két éve Ütopiya? című lemezével okozott kellemes perceket a hallgatónak. Zenéjük post-rockos megoldások mellett bőven mert kísérletezni is, a végeredmény pedig elszállt és egyedi volt, de a befogadhatóság határain belül. Új albumuk szerintem legalább annyira meglepő, mint az előző munkájuk: az avantgarde és experi hozzállás változatlan, melyek mellé csatlakozott a közel-keleti hangulat és az improvizáció.

 

Szólj hozzá!

The Black Angels - Death Song

2017. április 11. 10:02 - wovbagger

tba-ds.jpg

Megérkezett a The Black Angels ötödik, a korábbi albumokhoz hasonlóan súllyal terhelt pszichedelikás nagylemeze. Érdekesség, hogy az ötösfogat egy Velvet-dal, a The Black Angel's Death Song után választott magának nevet, így az új lemez címe a banda nevével együtt frankón kiadja az eredeti számcímet. BC.

 

Szólj hozzá!

Satan's Hallow - Satan's Hallow - 2017

2017. április 09. 15:49 - norberthellacopter

a2128778736_10.jpg

Eheti abszolút kedvencem ez az énekesnővel felálló, elsőlemezes chicagoi NWOTHM csapat, már a nyitó Reaching for the Nightban úgy idézik meg a tradicionális európai metált és a csodálatos Kate de Lombaert vezette kultikus belga Acidet, hogy az ember szeme sarka könnybe lábad. A lemez felépítését nagyon sok zenekarnak megmutatnám hogy is kell ezt csinálni, kilenc dal, 34 perc, töltelék nélkül, pörögnek a Maidenes ikergitárok, a szólók, a pompás énektémák, az összes dal remek. Én lenyomtam a héten vagy tizenötször, ha szereted a nyolcvanas évek speed és heavy metalját, a NWOBHM-t, vagy az olyan pompás fiatal zenekarokat mint a Christian Mistress, a Savage Master, a Night Demon, az Eternal Champion, vagy a szintén chicagoi, tavaly fantasztikus lemezzel jelentkező High Spirits, ezt azonnal szedd le, az olyan daloktól mint az említett nyitó, a The Horror, vagy a lemezt záró Beyond the Bells, megőrülsz!

facebook

Szólj hozzá!