"I wanna rock you, baby..."

Jack DeJohnette / Larry Grenadier / John Medeski / John Scofield - Hudson

2017. június 22. 11:06 - wovbagger

hds17.jpg

Régen volt jazz, és a nagy nevek közreműködésével készült Hudson pont jó arra, hogy felvegyük az elejtett fonalat. Az albumon feldolgozások is hallhatók (Bob Dylantől, illetve Jimi Hendrixtől), de nekem elsősorban a hangulata miatt tetszett meg.

 

Szólj hozzá!

Wrongtom meets The Ragga Twins - In Time

2017. június 21. 10:13 - wovbagger

wrngt17.jpg

Wrongtom Robinson brit roots és reggae producer, aki korábban dolgozott már Roots Manuvával és Deemas J.-vel is; a The Ragga Twins pedig a kilencvenes évek elhíresült dárenbéz/jungle/breakbeat MC duója. A két előadó pár éve talált egymásra, és közösködésük dub mixekkel és különféle sessionökkel indult. Most viszont hátrébb léptek az időben egyet-kettőt, és vigyázó szemeiket a nyolcvanas évek reggae és dancehall tájaira vetették. Az In Time ennek megfelelően élénkre és dinamikusra sikerült, amit a külcsín is támogat - a borító kifejezetten a korszak Scientist és Mad Professor rajzfilmeket idéző albumképeire hajaz.

 

Szólj hozzá!

Hard Proof - Stinger

2017. június 20. 17:42 - wovbagger

hap17.jpg

A 2008 óta létező austini Hard Proof-ot olyan zenekarok tagjai alapították, mint a Black Joe Lewis & the Honeybears, The Calm Blue Sea, The Echocentrics (és nem sorolom tovább a félig-meddig ismert texasi előadókat). A fúvósaik session zenekarként is szoktak működni, kísérték már a Spoont, a Broken Social Scene-t, a Dave Matthews Bandet, vagy a Band of Horsest. Mindez annak a fényében érdekes, hogy a tíztagú banda feszes szubszaharai afrofunk, afrobeat muzsikát művel, amiben egyaránt megtalálhatók rockos és táncos-jazzes elemek is. Hasonlóságuk innentől pedig már sejthető: aki komálja Fela Kuti, az Antibalas, a The Funk Ark, vagy Isaac Hayes dolgait (mert dalaikban a funk mellett ott lüktet a soul is), az nem fog csalódni bennük. BC.

 

Szólj hozzá!

Atavismo - Inerte

2017. június 19. 11:39 - wovbagger

atav17.jpg

Dél-Andalúziából látogat el hozzánk az Atavismo power trio, akikkel kapcsolatban az első meglepetés, hogy spanyolul énekelnek. A második, hogy a banda hölgytagja (Sandra Pow) a dobos, a harmadik pedig az, hogy az Atavismo az énekes-billentyűs-gitáros José "Poti" Moreno révén a szép emlékű Viaje a 800 utódja. Zenéjük pedig nem más, mint heavy fuzz rockkal házasított, jammelős érzetű space-prog rock. Egy-két megmozdulásuk bennem a svéd Anekdotent idézi fel, de ez nem zavaró.

 

Szólj hozzá!

MotherSloth - Moon Omen

2017. június 19. 11:07 - wovbagger

mosl17.jpg

Furák ezek a spanyol anyalajhárok, mert a borító alapján sokkal inkább sakálsámánnak gondolnám őket. Hogy lajhárságukról ne legyen kétségünk, az ibér arcok olyan doomorgiát mutatnak be rövid háromnegyed óra alatt, hogy le a kalappal előttük! A súllyal telt lassúság mellett néhol persze sivatagi felhangokkal is játszadoznak. a dalok finom megoldásaihoz pedig nem árt, ha fülessel is hallgatózik az ember. FB.

 

Szólj hozzá!

Vatican Shadow - Rubbish of the Floodwaters EP

2017. június 17. 17:39 - jószívvel.

a0124192910_10.jpg

Naná, hogy idén is van Vatican Shadow kiadvány. Engem mondjuk nem zavar Fernow melómániája, mert ez is kurva nagy.

Ja, és csak, hogy tudjátok:

“Some resurrect themselves after near-death experiences in politics,
while others continue to appear politically alive even when they have actually died.”

Szólj hozzá!

Jessica Moss - Pools Of Light

2017. június 16. 15:50 - TurtleKat_

jm17pol.jpg

Jessicát a Thee Silver Mt. Zion-ból és a Black Ox Orchestar-ból ismerhetjük, de hegedült Carla Bozulich és az Arcade Fire egy-egy lemezén is. Ez a szólócucca szerintem elbaszott szép, engem legalábbis beleszögezett a falba. A post-akármi és neo-klasszikus határán, vonósdrón-alapú bolygóközi melankólia - monumentális és hideg, dermesztő és légies egyszerre, angyalian nyugtalanító énekkórusokkal, miközben Moss balkáni érdeklődése is erősen áthatja. Valahol a Thee Silver és a Balanescu Quartet között - egy jelenkori jégkorszak segélykiáltása.

Szólj hozzá!

Cut Up - Wherever They May Rot

2017. június 16. 09:13 - wovbagger

cu-wtmr.jpg

Két éve már találkoztunk velük, és idén tavasszal megjelent a volt Coldworker- és Vomitory-tagokat tömörítő svéd(halál) Cut Up második nagylemeze. A zenészek teljesítménye miatt nem érheti szó a ház elejét, de a fanyalgók majd felróják nekik, hogy "nem találtak/mutattak fel semmi újat ezen a lemezen sem". Sebaj, Tóbiás: amíg erő, energia, és izomszag árad a dalokból, addig nagy baj nem lehet.

 

Szólj hozzá!

Cigarettes After Sex - Cigarettes After Sex

2017. június 15. 21:52 - jószívvel.

a2340015657_10.jpg

A Cigarettes After Sexet még Shirley Manson ismertette meg velem, éljen tehát a Facebook. Akkor még csak a második kislemezüket adták ki, nagyon szerettem őket, főleg a Nothing's Gonna Hurt You Baby című dalukat. Amúgy posztoltam is őket. De amit az idei első nagylemezükön csinálnak, az feltehetően életművük csúcsa. Ennél lazább, szellősebb, könnyebb, simább, simulósabb és ringatóbb és tisztább anyagot idén senki nem fog. Ha viszont igen, az egy kibaszott jó lemez lesz. Amúgy továbbra is, valamiféle sötét, komor, szomorú, lassú, de közel sem hideg nyugipopról van szó, és némi Lush és Slowdive is érződik. Félhomályban, fekve, repülve, nagyokat érezve kell hallgatni.

Odabent ott van a két kislemez is.  

Tovább
Szólj hozzá!

White Light Cemetery - Careful What You Wish for

2017. június 15. 18:37 - wovbagger

wlc17.jpg

A louisiana-i White Light Cemetery  sör- és viszkiszagú, délies sutterkedésekkel teli, mocsári szittyós hard rockban van otthon - a király riffeken túl akár még táncolni is lehet a dalokra. A banda nem találta fel újra a spanyolviaszt, de óriási hangulata van annak, amit csinálnak.

 

Szólj hozzá!

Child - Blueside

2017. június 14. 14:53 - wovbagger

chb16.jpg

Az átlagos bandanév és lemezcím árnyékában kitűnő aussie blues rock rejtőzik. Ha pedig a három melbourne-i arc úgy istenigazából elereszti a kezét, akkor meg sem állnak a sivatag mélyéig. Július 16-án élőben is láthatja őket a nagyérdemű a lengyelországi Red Smoke Festivalon.

 

Szólj hozzá!

Brume - Rooster

2017. június 13. 10:13 - wovbagger

br-roo.jpg

Szent Ferenc városából érkezett hozzánk a Brume power trio, melyet a nyári melegre való tekintettel ajánlok minden kedves olvasónknak. Zenéjükben a lassúság uralkodik, a mikrofon mögött pedig Susie McMullan hallható, akinek az orgánumáról Dorthia Cottrell (Windhand), és Darcy Nutt (Uzala) ugrik be. A két banda mellett a Yob és a korai Cathedral kínálkozik még fogódzóként, és a keverés emellett Billy Anderson kezét dícséri. Off.

 

Szólj hozzá!

Gyík zenekar - Gyík zenekar

2017. június 12. 18:41 - jószívvel.

a0772434583_10.jpg

Az a fasza ebben a blogolás dologban, hogy simán ide tudom írni, hogy lófasz a seggetekbe, ez a lemez csodaszép. Egy ideje visszatérő vendég nálam. Ugyan elenyésző a magyar hip-hopról szerzett tudásom, de úgy az igazi kijelenteni azt, hogy ez a lemez minden ilyesminél jobb, hogy amúgy le se szarom a magyar hip-hopot. Na, például ez is nagyon fasza ebben a blogolás dologban. Egyébként két akusztikus gitár, egy pedál, egy MC, meg egy valagnyi érzelem és értelem és költés és büszkeség és szenvedély és őszinteség.  

  

Szólj hozzá!

Ziguri - Onetwothreefour

2017. június 12. 10:35 - wovbagger

z1234.jpg

A berlini Ziguri Günther Shickert gitáros bandája, aki a hatvanas években a free jazzben, a hetvenes évtizedben a motorikus krautrockban merült el, még később pedig Klaus Schulze zenésztársa is volt. Power trioja látszólag új utakon jár, de valójában mégsem. Csillagokat figyelő zsigeri kompozícióikban agyeldobató repetitív mivoltuk mellett nem egyszer trance-be hajlik a zenészek keze, az összkép ezáltal valami olyasmi, mintha a színpadon közösen muzsikálna a Korai Öröm, az Amon Düül II, és a Guru Guru. Szívbajok ellen kisasszony, szedjen Ziguri-tabit!

 

Szólj hozzá!

Pylone - Things That are Better Left Unspoken

2017. június 11. 21:21 - jószívvel.

a0024197279_10.jpg

Bírod a The Jesus Lizardot? Bírod a Shellacot? Bírod a noise-rockot? Igen? Akkor bírod a francia Pylone eddigi egyetlen, 2013-as lemezét is. Az első szám majdnem a Then Comes Dudley (minden idők legjobb noise-rock dala), amiért akár meg is lehetne fedni a srácokat, de inkább ne, mert amúgy kurva jó. Mint az egész. A harmadik és a negyedik dal kombinációjától nem tudok szabadulni.

 

Szólj hozzá!
Címkék: noise-rock pylone

Family Atlantica - Cosmic Unity

2017. június 11. 16:15 - wovbagger

faa-cos.jpg

A Family Atlantica Kelet-Londonban született meg, a latin-amerikai, a kelet- és nyugat-afrikai, illetve a karib-tengeri zenéket ötvözi egymással, és egyben meg is énekli azok témáit angol, portugál és joruba nyelven. Vendégek nélkül persze nem lenne az igazi, így hát itt járt a multiinstrumentalista Jack Yglesian a The Heliocentricsből, a nigériai afrobeat hérosz Orlando Julius, és Marshall Allen, a The Sun Ra Arkestra jeleglegi vezére.

 

Szólj hozzá!

Mountain God - Bread Solstice

2017. június 09. 11:55 - wovbagger

mg-bs.jpg

A Mountain God brooklyni banda, amelyik rappelés helyett az Isis-Cult of Luna-Neurosis-Old Man Gloom vonalon rombol post-metáljával. Füleld:

 

Szólj hozzá!

Udarnik - Mommy Shoots a Reindeer

2017. június 07. 10:20 - jószívvel.

a0600852110_10.jpg

Egy merőben tökéletes noise-rock lemezről van szó, noha a hangsúly a rockon van jelenleg. Én csak ámulok mindig, hogy miért nem lett nagyobb híre és neve ennek a 2013-as szentségnek. Sőt, azt hittem, hogy már rég be is mutattuk itt. A felénél meg akarok halni, és a Painting Lipstick on Monsters című dalukként szeretnék reinkarnálódni. Kibaszott nagy vagányság az egész, csúnya és koszos és néha sztónerikus rock, ordító és dögös riffekkel, recsegve-ropogva és bődülve hív a rebellis punkmámorba. Egyébként van bennük egy valagnyi Unsane, Queen of the Stone Age, Black Flag, The Jesus Lizard, valami Ausztrália, és még biztos más is, de ki nem szarja le. Nincs egyetlen tré másodperce sem, és egy életre ellát lökettel, én mondom néktek. Egy ideje ingyen adják, pedig aranyat ér.   

Szólj hozzá!

Rubbish Heap - Rubbish Heap

2017. június 06. 20:56 - jószívvel.

rubbish_heap.jpg

A belga Rubbish Heap egyetlen nagylemeze 1999-ből. Kitépi a segglyukad. Gonosz, világtemető, szarráüvöltő, vicsorgó transzba hívó crust és sludge hibrid, darálda. A felénél begyullad a torkod és romokban hever az életed. Ettől a lemeztől csillog olyan acélosan a Sátán makkja.

Ez az egyetlen minta, amit találtam tőlük, a többi dalhoz képest líra, de ezzel kell beérnetek:

Szólj hozzá!

Lunar Twin - Night Tides

2017. június 05. 19:01 - jószívvel.

a3047289508_10.jpg

Übercsill, basszátok meg, übercsill! Olyan, mintha Ian Curtis és Mark Lanigan rábúsulna egy Beach House lemezre. Dreampop megy itt new wave-be, post-punk a chillwave-be, shoegaze belassult electropopba, te meg irdatlanul úszol a levegőben, mosolyogva, szomorkodva, lötyögve erre a csodálatosan ringató, jó emberektől csóró, sokszínű, ezerszer újrahallgatható lemezre. Ezen a héten ez az Év Lemeze, a Blood Moon és a Coral Sea párosától szétesik a fejem.

Szólj hozzá!

Hey Colossus - The Guillotine

2017. június 05. 16:28 - wovbagger

hyc17.jpg

A 2015-ös duplázás után (In Black & Gold, illetve Radio Static High) idén a sajátos zenei világgal rendelkező londoni Hey Colossus sokakhoz hasonlóan új albummal jelentkezett. Nem adták fel elveiket, hanem megmaradtak furának.

 

Szólj hozzá!